До 15 януари Брюксел ще знае точно как ще разследваме главния прокурор

20:40, 05 яну 22 / Политика 25 1748 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Механизмът за разследване на главния прокурор за престъпления ще бъде пратен на Европейската комисия до 15 януари. Това заяви пред журналисти в Народното събрание министърът на правосъдието Надежда Йорданова, веднага след като отговори на актуални въпроси на депутати от всички парламентарни групи от правната комисия. 

Йорданова гони до 2 месеца Цацаров, а за Гешев готви нов иск за оставка

Този механизъм е в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, отговори министър Йорданова на въпрос на Стою Стоев от „Продължаваме промяната“. И обясни за пореден път, че механизмът  предвижда избор на разследващ магистрат (подбран по начин, аналогичен на този на служебното разпределение на делата). Това може да бъде съдия, прокурор или следовател, който да разследва главния прокурор за извършени от него престъпления. На този разследващ магистрат трябва да му бъде гарантирано, че главният прокурор няма да му се меси, нито да застрашава кариерното му развитие. „Но най-сигурният механизъм по отношение на главния прокурор е изменението на конституцията“, категорична бе Йорданова. И не пропусна да добави, че сегашният главен прокурор Иван Гешев „трябва да освободи съдебната система от присъствието си“, съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“.

ГЕРБ вече са за пребалансиране на правомощията на Гешев

Николина Ангелкова от ГЕРБ попита дали при разделянето на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две, разследващите функции на едната половина няма да се дублират с разследващи функции по Наказателно-процесуалния кодекс на други органи. Министърът заяви, че няма да има припокриване на функции, защото с изменения в НПК ще се прецизира кръгът от правомощия на всеки орган. И увери, че текстовете вече са на финалната права и предстои да влязат за обсъждане в съответния експертен съвет на четиричленната управленска коалиция. 

Управляващите си дават три месеца, за да свалят Гешев

Цветан Енчев от ДПС попита министъра, как си представя съдебната реформа след 4 години, намеквайки, че Гешев, чийто мандат е 7 г., ще остане и след нея. Надежда Йорданова отговори, че повишеното доверие на обществото към съдебната система, влизането на България в Шенген и отпадането на поне два от трите мониторингови механизма в областта на правосъдието ще са белези за постигнат успех. Тя изброи и реализирането на някои ключови мерки - реформа на КПКОНПИ, закриване на спецправораздаването, промяна на ВСС, съдебен контрол над прокурорските откази за разследване, разширяване на съдийското самоуправление, ускоряване на процедурите по несъстоятелност, конституционни промени за статута на главния прокурор, въвеждане на индивидуална конституционна жалба. На реплика на депутата, че не бива да залита по чуждо законодателство, министър Йорданова категорично декларира, че няма да изостави санкциите по закона „Магнитски“, но че ведомството ѝ ще работи за това добросъвестни физически и юридически лица да бъдат защитени. 

Крум Зарков от БСП попита какво се случва с новия регистър за особените залози, който трябваше да заработи от 1 януари. Правосъдният министър призна, че регистърът се бави вече 6 години, но поиска поредна отсрочка от 1 г., защото е установила, че софтуерът още е на етап „Задание“ в „Информационно обслужване“, нито е започнал подбор на кадри в Агенцията по вписванията. 

След въпрос на Андрей Михайлов от ИТН, дали заради проблеми с работата на новата Единна информационна система на съдилищата няма да се наложи да се върне старата, министърът призна, че има такъв вариант и че трябва да се избере по-малкото зло, но причините за зациклянето на новата система са различни - от недоизпипан софтуер до недообучени съдии. 

След въпрос на Атанас Славов от „Демократична България“, Йорданова заяви, че ще пише нова стратегия за съдебната реформа, след като срокът на старата изтече миналата година. А на въпрос на колегата му Христо Иванов за формите на юридическо образование, министърът отговори, че трябва да се преразгледа въпросът дали то да е само в редовна, а не и в задочна форма на обучение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама