Банковите преводи: Вече 24/7 и ще пристигат само за час

17:25, 05 яну 22 25 2004 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В края на януари се предвижда всички парични преводи, които физическите лица и фирмите извършват помежду си през банките в България, ще достигат до получателите си в рамките на час. 

Засега плащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Към този момент окончателни разплащания през системата БИСЕРА6 се извършват три пъти дневно, като в зависимост от това кога са наредени могат да достигнат до получателя и на другия ден. Ако се иска обработка на превод до час, плащането преминава през системата RINGS, но то сега се таксува допълнително. 

Банките ни „сурвакат“ с по-високи такси от Нова година

Какво означава това?

Предвижда се изпълнението на клиентските кредитни преводи (т.нар. платежни нареждания - бел. ред.)  да се изпълнява 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината, съобщиха от БНБ, цитирани от bTV.

Само за час ще се извършва изплащане на работни заплати, като всички работници в рамките на това време ще получават възнагражденията си; наемодател ще може да разполага в сметката си с превода, направен от наемател; при спряна услуга от даден оператор и извършване на превод от клиент той ще може да получи по-бързо дължимата сума и услугата ще бъде възобновена; захранване на сметка на близък, познат, роднина; плащане на бизнеса към партньори, служители, доставчици.

Колко ще струва?

Въвеждането на кредитни преводи в левове по т.нар стандарт SEPA (Единната зона за плащания в евро) не се очаква да увеличи таксите, заплащани от доставчиците на платежни услуги на БОРИКА.

Все пак крайните такси, които потребителите и бизнесът заплащат за извършване на платежни операции, зависят от ценовите политики и бизнес моделите, прилагани от банките и другите доставчици на платежни услуги.

Пир по време на пандемия: Банките ни отчитат 55% ръст на печалбите

Какво представлява проектът?

Новата по-бърза услуга е резултат от работата по проект, започнал през 2020 г. Той предвижда извършване на миграция на текущо изпълняваните през БИСЕРА6 клиентски преводи в левове към кредитни преводи, които ще се извършват съгласно бизнес и техническите изисквания за кредитни преводи в Единната зона за плащания в евро (SEPA).

Планът обхваща всички клиентски кредитни преводи в левове, с изключение на преводите от и към бюджета - промени, които се очаква да бъдат извършени на следващ етап. Така например в обхвата на проекта попадат кредитните преводи между бизнес организации, между физически лица, преводите за заплати, наредени от работодатели в полза на техните служители (т. нар. „масови“ плащания) и др.

Изпълнението на кредитни преводи в левове по SEPA стандарт ще се извършва при прилагане на широко разпространения в Европа сетълмент модел, с използване на специална сметка в централната банка за предварително осигуряване на средства от банките за извършване на плащания.

Клиентските кредитни преводи в левове ще бъдат изпращани в общ файл (пакет) от банката на наредителя към системата БИСЕРА6.

На практика в един файл могат да се групират множество индивидуални плащания, всяко от които с размер под 100 хил. лв., като общата стойност на плащанията в пакета може да надхвърли 100 хил. лв.

Какво се случва с RINGS?

Индивидуални плащания на стойност над 100 хил. лева ще продължат да се изпълняват, както и досега, чрез системата за брутен сетълмент в реално време RINGS, оперирана от Българската народна банка. Времето за изпълнение на такъв кредитен превод остава в рамките на един час.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама