Какво трябва да знаем за комбинацията от грип и COVID?

16:50, 05 яну 22 25 2004 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Все повече държави съобщават за случаи на т.нар. флурона. Това е комбинация от грип и COVID-19. Терминът флурона използва думите на английски език за двата вируса. Чисто медицински не е невъзможно човек да се зарази с два или повече вируси едновременно. Случаи бяха регистрирани в Северна Македония, Израел, Хърватия, Съединените щати и на още много други места.

До какво води комбинацията на грип и коронавирус?

Подобно на данните за всеки от двата вируса, грипът и COVID-19 са опасни най-вече за рисковите групи. Разликата е, че грип поразява и малки деца, като може да се стигне до тежко протичане на болестта. И двете заболявания се разпространяват с респираторни капки при контакт с болен човек и имат подобни симптоми. 

„Ако си инфектиран с коронавирус и грип едновременно това е катастрофално за имунната система“, обяснява пред CNN д-р Ейдриън Бъроус, семеен лекар от Флорида, цитиран от bTV. „Двойната инфекция с коронавирус и грип ще става все по-честа, което ще доведе до по-висок риск от смърт“, смята Бъроус.

Въпреки това експертите са категорични – ако хората са ваксинирани за грип и коронавирус, тогава заболяванията няма да бъдат животозастрашаващи, дори да се заразим едновременно с двата вируса.

Ваксинираните срещу грип по-рядко се заразяват с COVID-19

Коронавирус, грип или просто настинка – как да ги различим?

Ранните симптоми и на трите заболявания до голяма степен съвпадат, поради което е важно да знаем как да ги различим и да преценим кога да си направим тест за коронавирус.

Коронавирусната инфекция може да се отличи от останалите заради характерната суха кашлица, с която протича заболяването, както и главоболието, което не се повлиява от медикаменти. Загубата на вкус и обоняние е най-типичният симптом на коронавируса, който трябва да ни даде сигнал да се изследваме. Лекарите съветват също при затруднения в дишането и болки в гърдите веднага да потърсим лекарска помощ, защото вероятно става въпрос за COVID-19.

При грип симптомите се появяват внезапно – за часове след заразяването. Често хората използват израза „повали ме грип“, защото появата на симптомите и влошаването става много бързо. Подобно на коронавируса, грип се лекува само със симптоматично лечение, което да облекчи състоянието на пациентите. Може да има и усложнения и затова е важно да се проследи от лекар.

При настинката е възможно да се появят единични симптоми – хрема, температура или други, но протича значително по-леко от другите две заболявания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама