Новият сезон в парламента: Опозицията размахва пръст, управляващите мълчат

11:31, 05 яну 22 / Политика 25 2029 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Почти два часа – толкова продължи първият работен ден на депутатите за новата 2022 г. Народните представители почиваха по-малко около празниците и личи, че още не са се настроили за работа.

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

На първото пленарно заседание от новия политически сезон партиите в парламента традиционно представят програмата и приоритетите си. Като основни задачи пред депутатите се очертават избора на председател на енергийния регулатор и бюджетът за 2022 г.

Днешното заседание обаче протече по-особено, защото опозицията отправи критики и заплахи към управляващите, които на свой ред запазиха мълчание.

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ изказаха недоволство от начина и темповете на работа на четворната коалиция до момента.  

ГЕРБ с критики заради бюджета

От ГЕРБ нападнаха новите управляващи, че не са готови с най-важната належаща задача – новият държавен бюджет. „Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безотговорност и бездействие“, заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в парламента Десислава Атанасова.

Безвремието на служебните и предизборни управления свърши. Време е правителството да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да я осъществи“, заяви още тя.

Атанасова очерта два пътя пред страната – на задълбочаване на различните кризи в обществото и на изграждане на условия за общо национално усилие, като посочи, че ГЕРБ са готови да участват само във втория път.

ДПС с призив кризите да бъдат решавани, а не отлагани

От ДПС призоваха кризите да не бъдат отлагани, а решавани. Лидерът Мустафа Карадайъ отново сравни новите управляващи с предишните: „Новите „тик-так“ политически проекти се внедриха, като новите месии. Така се появи и ГЕРБ“.

Той обърна внимание, че България е фатално закъсняла със своя План за възстановяване и устойчивост и също посочи, че за оперативните програми изобщо не се говори.

„Възраждане“ с ултиматум за зеления сертификат

Най-остър в критиките си бе Костадин Костадинов като поводът за недоволството му и този път бяха противоепидемичните мерки. Лидерът на „Възраждане“ обвини управляващите, че копират европейски практики, които водят до разделение в обществото и дискриминация.

Той напомни, че партията му организира протест срещу зеления сертификат следващата сряда и заплаши управляващата коалиция с гнева на „хиляди български граждани“. Костадинов поиска да се наложи временен мораториум върху всички мерки и да бъде отменен зеленият сертификат.

Управляващите посрещнаха критиките с мълчание

Управляващите посрещнаха атаките на опозицията с мълчание. Групите на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ не излязоха с декларации, нито представиха по някакъв друг начин приоритетите си за новата парламентарна сесия, предаде „Сега“.

Междувременно в краткия работен ден депутатите отново отложиха обсъждането на въпроса за въвеждането на зелен сертификат за Народното събрание. От думите на председателя на парламента се разбра, че темата няма бъде обсъждана тази седмица заради „необходимост от корекции в проекта, той първо да бъде разгледан от комисии, след което да бъде внесен в пленарна зала“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама