Магията на „Сурва“ идва в Борисовата градина

15:45, 03 яну 22 / София 25 2491 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Магията на великия фестивал и символ на град Перник „Сурва“ пристига в Парк-театър „Борисова градина“ на 9 януари, за да изгони злите духове!

Събитието „Да изгоним злото! Да бъде!“ ще бъде на 9 януари (неделя) от 12.00 часа. Мястото е Парк-театър „Борисова градина“, а входът е свободен. Тъй като ще се проведе на открито и на голяма площ зелени сертификати няма да се изискват. Желателно е обаче посетителите да носят маски и да спазват дистанция, пишат организаторите във Facebook.

Софийският гастрол на „Сурва“ обещава да бъде специално 5-часово събитие, чиято програма е изключително динамична, богата и пъстра, а поводи за приятно изкарване на неделния следобед няма да лисват нито за най-малките, нито за по-големите, нито за най-големите.

Още в самото начало на празничния ден зрителите на „Сурва“ ще се насладят на специалния половинчасов спектакъл „Игри с маски“, в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров от сърцето на „Сурва“- Перник.

Вероятно сте се чудили какво е „Сурва“, как се е зародил обичаят, откъде идва, защо се отбелязва традиционно в началото на годината и още безброй чудения, на които ще открием отговор, благодарение на гл. ас. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, която ще представи на зрителите обичая „Сурва“, за който всички ще научим изключително много.

Независимо, че вероятно времето в София на 9 януари ще бъде мразовито, на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще става все по-горещо с напредването на деня и с наближаването на централното събитие за деня – дефилето на сурвакарски групи от Батановци, Община Перник; село Лобош, Община Ковачевци; село Лесковец, Община Перник; село Банище, Община Брезник; село Селищен дол, Община Перник и село Люлин, Община Перник. На сцената зрителите ще се насладят на представянето на близо 200 участници, които ще покажат магията на „Сурва“ в София и за пореден път ще ни докажат защо този фестивал е толкова специален, различен и е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Постижение, което трябва да ни изпълва с гордост и щастие.

Подарете на себе си и цялото си семейство един красив, уютен и незабравим ден, наслаждавайки се на някои от най-пищните, колоритни и вълшебни обредни маски и кукерски костюми, призовават от парк-театъра.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Ernestmum 18:13, 11 апр 23


This is nicely said. !
pay to write a paper pay for my essay

2 Ernastmum 00:37, 28 юли 23


Info clearly considered!!
essay writing courses online free term paper writing service essay review service

3 HectorIntig 23:51, 31 юли 23


This is nicely expressed. !
cv writing service netherlands what is essay writing essay writting

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама