Магията на „Сурва“ идва в Борисовата градина

15:45, 03 яну 22 / София 25 1220 Шрифт:
Биляна Иванова

Магията на великия фестивал и символ на град Перник „Сурва“ пристига в Парк-театър „Борисова градина“ на 9 януари, за да изгони злите духове!

Събитието „Да изгоним злото! Да бъде!“ ще бъде на 9 януари (неделя) от 12.00 часа. Мястото е Парк-театър „Борисова градина“, а входът е свободен. Тъй като ще се проведе на открито и на голяма площ зелени сертификати няма да се изискват. Желателно е обаче посетителите да носят маски и да спазват дистанция, пишат организаторите във Facebook.

Софийският гастрол на „Сурва“ обещава да бъде специално 5-часово събитие, чиято програма е изключително динамична, богата и пъстра, а поводи за приятно изкарване на неделния следобед няма да лисват нито за най-малките, нито за по-големите, нито за най-големите.

Още в самото начало на празничния ден зрителите на „Сурва“ ще се насладят на специалния половинчасов спектакъл „Игри с маски“, в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров от сърцето на „Сурва“- Перник.

Вероятно сте се чудили какво е „Сурва“, как се е зародил обичаят, откъде идва, защо се отбелязва традиционно в началото на годината и още безброй чудения, на които ще открием отговор, благодарение на гл. ас. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, която ще представи на зрителите обичая „Сурва“, за който всички ще научим изключително много.

Независимо, че вероятно времето в София на 9 януари ще бъде мразовито, на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще става все по-горещо с напредването на деня и с наближаването на централното събитие за деня – дефилето на сурвакарски групи от Батановци, Община Перник; село Лобош, Община Ковачевци; село Лесковец, Община Перник; село Банище, Община Брезник; село Селищен дол, Община Перник и село Люлин, Община Перник. На сцената зрителите ще се насладят на представянето на близо 200 участници, които ще покажат магията на „Сурва“ в София и за пореден път ще ни докажат защо този фестивал е толкова специален, различен и е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Постижение, което трябва да ни изпълва с гордост и щастие.

Подарете на себе си и цялото си семейство един красив, уютен и незабравим ден, наслаждавайки се на някои от най-пищните, колоритни и вълшебни обредни маски и кукерски костюми, призовават от парк-театъра.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама