Природният газ поскъпва с 30% от януари

15:51, 01 яну 22 25 1740 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Природният газ да поскъпне с 30% от днес поиска държавната компания „Булгаргаз“ от Комисията за енергийно и водно регулиране. Комисията одобри искането и така през този месец синьото гориво ще струва 133 лева и 41 стотинки за мегаватчас без такси и налози.

Според газовата компания поскъпването не би било избегнато, дори и ако България получава всички договорени количества газ от Азербайджан, а не само една трета, както сега. Аргументът на „Булгаргаз“ е, че през зимните месеци дори цялото договорено количество азерски газ не е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в България. 

Основната причина за увеличението е поскъпването на природния газ на европейските борси, от които зависи и цената у нас.

Още през декември стана ясно, че повишението ще е по-голямо от прогнозираните първоначално 14%, тъй като цените на газа на европейските борси, от които зависят и равнищата у нас, нарастваха почти през целия период.

Преди дни по време на общественото обсъждане на цените председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи: „В последните 20 цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши - т.е. би следвало да очакваме едно не малко повишение на цената на природния газ, считано от 1 януари“, припомня БНР.

На днешното заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира по повод на ценовото решение, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Доц. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти, съобщиха от КЕВР.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове.

 В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с „Булгаргаз“ ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва предварително да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментира председателят на КЕВР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама