Кои са спортните събития на 2022?

12:37, 01 яну 22 / Спорт 25 2945 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новата година настъпи, а с нея и надеждата за повече вълнуващи спортни емоции.

Безспорно двете събития, които се чакат с най-голям интерес през 2022 г., са зимните олимпийски игри в Пекин през февруари и „зимното“ световно първенство по футбол в Катар.

Сезонът започва във втория ден на януари с рали „Дакар“ (2-14 януари). За трета година състезанието ще се проведе в Саудитска Арабия. Отново на втори ще стартира и отборната надпревара ATP Cup в Австралия, но в нея няма да видим Григор Димитров и компания.

Само дни по-късно започва и Купата на африканските нации (9 януари - 6 февруари). Най-големият футболен турнир на Африка трябваше да се проведе миналото лято, но беше отложен. Домакин е Камерун.

В средата на първия месец за годината, традиционно, е време за Откритото първенство на Австралия (17-30 януари).

Началото на февруари ще бъде рай за любителите на белите спортове. На 4-ти е церемонията по откриването на зимните олимпийски игри в Пекин. Закриването е на 20-ти, като за втори пореден път Игрите ще са в Азия след Пьонгчанг 2018. Пекин пък ще стане първият град, който е бил домакин и на летни, и зимни игри.

Разликата от шест месеца между Игрите в Токио и тези в Пекин е най-малката между летни и зимни от 1992 г., когато за последно те бяха в една година - Албервил и Барселона.

От средата на февруари се завръщат и европейските клубни турнири със своите елиминационни фази. Ще имаме и носители на трофеите в евротурнирите. Финалът в Шампионската лига е на 28 май, седмица по-рано е този в Лига Европа (22 май), а първият победител в новия турнир Лига на конференциите ще бъде известен на 25 май, съобщава bTV. 

На 20 март започва сезонът във Формула 1, който трябва да включва рекордните 23 старта и да продължи до 20 ноември.

Месец май ще стане ясно дали някой е успял да спре „Лудогорец“ по пътя към 11-а титла на България.

На 16 май започва „Ролан Гарос“, който ще продължи до 5 юни. Следва „Уимбълдън“ (27 юни - 10 юли).

В началото на юни българският национален отбор по футбол ще изиграе четири мача в Лигата на нациите. Първият е домакинството на Северна Македония.

Завръщането на волейболната Лига на нациите в „Арена Армеец“ също ще е през юни. Тогава мъжкият отбор на България ще приеме седем отбора, сред които Полша и Бразилия.

Последният за годината турнир от Шлема - US Open, е от 29 август до 11 септември.

Световното първенство по волейбол за мъже е от 26 август до 11 септември в Русия, а за жени - от 23 септември до 15 октомври в Нидерландия и Полша.

Финалът на 2022 г. ще бъде страхотен - със световното първенство по футбол в Катар от 21 ноември до 18 декември. За пръв път то ще се проведе в Близкия Изток и за пръв път няма да е през лятото, когато е почивката в клубните първенства. Част от шампионатите вече промениха паузите си спрямо мондиала. Положението за футболистите и треньорите ще се утежни и от  температурата в Катар, която през декември е над 30 градуса.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама