Светът посрещна 2022 г. отново под сянката на коронавируса

12:30, 01 яну 22 / Свят 25 1885 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Светът посрещна 2022 г. с по-малко шумни празненства заради новите ограничения, целящи забавяне на нарастващите случаи на Covid. Въпреки това надеждата за по-добра нова година остава.

Ню Йорк отново спусна новогодишната си топка на Таймс Скуеър, Париж отмени шоуто с фойерверки заради нарастващите случаи на Омикрон, а пиротехническото шоу в Лондон беше излъчено по телевизията, за да се избегнат тълпите.

Заради продължилата две години пандемия от коронавирус в много държави по света бяха въведени ограничения, които засегната и посрещането на 2022 година.

На купон или вкъщи?

Ню Йорк върна към живот традиционното новогодишно спускане на кристалната топка на Таймс Скуеър, след като миналата година събитието бе отменено заради нарастващите инфекции.

Този път празникът събра по-малко посетители – около 15 000 души, отколкото през предходните години, като всички трябваше да покажат доказателство за ваксинация, за да бъдат допуснати.

 

На други места, от Сеул до Сан Франциско, празненствата отново бяха отменени или ограничени заради вълната от инфекции.

На площад „Пуерта дел Сол“ в Мадрид около 7000 души - наполовина от обичайния брой, посрещнаха новата година, като ядоха грозде - по едно зърно за всяко отмерване на часовника преди полунощ.

Дубай продължи да празнува необезпокояван с 36 фойерверки на 29 места различни места. Но властите предупредиха, че ще глобят всеки, който не носи маска.

Полицаи патрулираха по Елисейските полета в Париж, които бяха осветени с блестящи червени светлини и обсипани с балони с надпис „2022“, като също така следяха за хора без маски. Повечето хора просто бяха помолени да си сложат такива, но някои, които се възпротивиха, бяха глобени.

В Сидни, който обикновено се смята за  „световна столица на новогодишната нощ“, огромното пристанище, където хората се събират, за да гледат фойерверките, не беше особено пълно.

Тъй като туристите все още не могат да влязат в страната, а много жители се страхуват от бързото разпространение на Омикрон, се смята, че са присъствали десетки хиляди души, а не обичайните над един милион.

Въпреки това градът посрещна Нова година с гръм и трясък - с шест тона цветни фойерверки, които осветиха Операта и плаващите баржи.

В Тунис властите отмениха празненствата в последния момент и посочиха като причина увеличаването на случаите на заразени.

За разлика от тях, Южна Африка - първата страна, която съобщи за Омикрон още през ноември, отмени полицейския час късно в четвъртък, за да може празненствата да продължат.

Новогодишна трагедия се случи в Индия, където най-малко 12 души загинаха, а 13 бяха ранени при блъсканица в религиозно светилище в ранните часове на съботния ден. Според съобщение на официалните власти, там са се събрали поклонници, за да отправят новогодишни молитви.

Целувки и прегръдки

В Рио де Жанейро празненствата на плажа Копакабана протекоха в намален състав, въпреки че пристигаха големи групи хора на традиционното място за провеждане на партита.

След като миналата година празненствата бяха отменени заради ковид, завръщането на купона беше сравнително приглушено. Забраната за музикални изпълнения, трафик и обществен транспорт допринесе за по-премерена атмосфера на прочутия плаж в града.

В Мексико сити властите отмениха редица масови прояви на открито, включително музикален концерт на един от главните булеварди на столицата, след увеличаване на случаите на коронавирус, предаде БГНЕС.

Времена на изпитания

Световната здравна организация предупреди, че предстоят трудни времена, като заяви, че Омикрон може да доведе до „цунами от случаи“.

Много западни лидери се колебаят дали да въведат отново строг контрол, какъвто имаше през 2020 г., от страх да не предизвикат нов икономически спад. Но ограниченията, които се налагат от време на време, все още предизвикват чести, шумни, а понякога и с прояви на насилие протести срещу блокирането, ваксините и правителството.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова в своето видеопослание за единство през новата година и похвали "необикновените" американци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама