Франция поема председателство на ЕС

08:30, 01 яну 22 / Свят 25 1399 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 1 януари 2022 г. за първи път от 14 години Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Френското председателство ще следва основните политически линии, които президентът на страната Еманюел Макрон изложи в речта си за суверенна, обединена и демократична Европа на 26 септември 2017 г. в Сорбоната. През последните четири години Макрон и правителството работят за изграждането на истински европейски суверенитет, което означава способността на Европа да съществува автономно, за да защитава своите ценности и интереси.

Френското председателство на Съвета на Европейския съюз ще продължи тази работа за по-приобщаваща, суверенна и демократична Европа.

Приоритетите на председателството отговарят на очакванията на гражданите, изразени в гражданските дебати през септември в 18 френски региона като част от Конференцията за бъдещето на Европа. Този проект, предложен от Франция през 2019 г., създаде нов форум за дебат с европейските граждани, а окончателният принос на националните панели беше представен на правителството през есента. Препоръките на гражданите във Франция и в Европа помогнаха за определянето на приоритетите на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Европа трябва да се изправи срещу основните икономически, образователни, миграционни и военни предизвикателства. Френското председателство трябва да бъде момент на истината за регулирането и отчетността на цифровите платформи, ценообразуването на въглеродните емисии на европейските граници на вносните продукти, минималните заплати и отношенията с Африка.

Програмата на френското председателство е съгласувана с триото. Тази система, която съществува от 2009 г., поставя дългосрочни цели и определя основните теми, които трябва да бъдат разгледани за период от 18 месеца. След словенското председателство Франция ще започне нов цикъл и ще работи като трио с Чехия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2022 г., и с Швеция, която ще бъде ротационен председател през първата половина на 2023 г.

Въпреки кратката си продължителност, френското председателство си поставя амбициозни дългосрочни цели. Президентът Еманюел Макрон иска нов икономически модел на Европейския съюз, като силен акцент се поставя върху създаването на правилните работни места. Франция, както и Германия, иска Европа да бъде по-самостоятелна, да бъде единен и силен актьор на международната сцена, пише БГНЕС.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон представи приоритетите на страната за шестмесечното ѝ председателство, чието мото е „Възстановяване, сила и принадлежност“. Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за създаването на силен и „суверенен“ Европейски съюз. „Целта на Франция е да работи за създаването на една Европа, която е силна в света, напълно суверенна, свободна в избора си и отговорна за собствената си съдба“, заяви Макрон.

Френският президент призова за нов механизъм за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза. „Европа трябва да гарантира защитата на своите граници“, заяви той и като добави, че Франция ще настоява за реформа на т.нар. Шенгенско пространство за свободно пътуване между 26 държави в Европа.

Нов икономически модел за ЕС

Макрон подчерта, че ЕС трябва да преразгледа строгите си правила за бюджетен дефицит, тъй като правителствата харчат много, за да спасят икономиките си от последиците от ограниченията заради ковид.

Франция ще настоява за „преразглеждане“ на правилата, които по-специално изискват дефицитът да остане под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Франция ще предложи нов механизъм на ЕС за предотвратяване на вноса на селскостопански продукти от обезлесени райони. „Ще придвижим и преговорите за създаване на европейски инструмент за борба с вноса от обезлесени райони, който ще има за цел да забрани вноса в Европейския съюз на соя, говеждо месо, палмово масло, какао и кафе, когато те са допринесли за обезлесяване“, заяви Макрон.

Справяне с безработицата

Президентът смята да засили практиката на държавна служба в ЕС за всички граждани под 25 години. „Трябва да отидем по-далеч по въпроса за европейската публична служба от шест месеца за всеки на възраст под 25 години“, каза Макрон. „Бих искал по време на шестмесечното ни председателство да постигнем конкретно и устойчиво прилагане на тази практика“, посочи той.

Инициативата включва граждани на възраст от 16 до 25 години в проекти, вариращи от опазване на околната среда до превенция срещу наркозависимостта. Доброволческите програми са задължителни, но съгласието за участие е доброволно.

Разработване на обща позиция по сигурността и отбраната

Сред френските приоритети за следващите месеци е да се увеличи способността на ЕС да защитава границите си. В същото време председателят на Европейската комисия обяви провеждането на конференция по въпросите на отбраната преди подписването на Стратегическия компас през март.

Климатични и социални въпроси, цифровизация

Очаква се по време на френското председателство да бъдат договорени или приети различни европейски закони.

Цифрови технологии: Приоритет ще бъде икономическото регулиране и отчетността на платформите, особено по отношение на речта на омразата, със законодателството относно цифровите услуги и пазари (DSA и DMA);

Екологичен преход: Установяване на ценообразуване на въглеродните емисии на границите на ЕС за вносни продукти. Това е въпрос на икономическа и екологична ефективност;

Социални въпроси: Приоритет ще бъде приемане на европейско законодателство относно минималните заплати.

Европа, която искаме до 2030 г.: инвестиции, ценности, младеж, култура, здраве

Френското председателство ще помогне за подготовката на Европа на утрешния ден като полага основата на следните мащабни промени:

Нов модел на растеж и инвестиции за Европейския съюз и еврозоната;
Европейски ценности с инструменти за защита на нашите демокрации;
Млади хора с разширяването на програма Еразъм;
Култура, като Европейската академия обединява около 100 учени от 27 страни по всички предмети, за да просвети европейския дебат;
Здравеопазване, с истинска съвместна изследователска агенция и големи изследователски планове, например за болестта на Алцхаймер.

По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз се планира провеждането на около 400 събития на територията на цяла Франция, както и в чужбина. Те включват конференции, художествени работилници, дебати, филми и колективни дейности, „за да може всеки от нас да донесе частица от Европа“.

В речта си Еманюел Макрон подчерта, че френското председателство ще бъде и време за поглед към бъдещето със стартирането на нови европейски проекти, насочени към младите хора, към защитата на демокрацията и ценностите, за „засилване на усещането за споделена европейска култура и история“.

Бъдещето на Западните Балкани

По отношение на проблемите на Балканите, президентът съобщи, че през юни 2022 г. ще се проведе европейска конференция за Западните Балкани. „През юни организираме конференция за Западните Балкани. Този регион все още страда от противоречия и напрежение“, заяви Макрон. „Не можем да изградим мир в Европа през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в положението, в което се намират днес“.

Той подчерта, че ЕС трябва да поеме отговорност, наред с другото, за инвестиционната подкрепа за страните от региона. „Това е необходимо, за да се преборим с намесата и манипулациите на някои регионални сили, които се опитват да дестабилизират Европа чрез Балканите“, каза Макрон.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама