Коронавирусът у нас: Втори пореден ден с над 3000 заразени

09:00, 31 дек 21 25 1800 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

3616 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 33 334 теста, което значи, че положителните проби са почти 11%.

Най-много новозаразени има в София – 1048, следвана от Бургас – с 423, и Варна – с 327.

Висок е броят и на починалите с Covid-19 – 71 души. Като излекувани са отчетени 1105 души. В болница се лекуват 4100 пациенти, от които 467 са в интензивни отделения.

Обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза

През последното денонощие са поставени 14 591 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 1 913 988.

Математик: При настъпващата COVID вълна ще се наложи пълен локдаун

„В началото сме на нова вълна на Омикрон. Твърденията, че заразените с този вариант боледуват 70% по-леко, не са верни. Те може да са валидни за население, което е масово ваксинирано. Но не важат за България, защото у нас има много голям брой неваксинирани и непреболедували. Това означава, че можем да имаме от 3 до 6 пъти повече болни едновременно, отколкото сега. Процентът на положителните проби от PCR тестовете може да скочи до 70 на сто“, заяви пред Нова телевизия математикът Лъчезар Томов.

Предвид прогнозираното от него развитие на пандемията отсега нататък той предполага, че COVID смъртността у нас отново ще скочи, защото много заразени няма да може да бъдат лекувани адекватно.

Томов е категоричен, че при настъпващата вълна на вируса страната ни няма да се прави без пълен локдаун. „Добрата новина е, че който е ваксиниран, носи хубава маска и ограничава контактите си, може да бъде спокоен”, посочи още математикът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама