Бизнесът иска спешно свикване на КСНС заради цената на тока

11:14, 28 дек 21 / Общество 25 1131 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Национално представителните работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията.

Според тях предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация. Петте организации, чийто ротационен председател е Асоциацията на индустриалния капитал, изтъкват, че предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има „опустошителни последици за икономиката на страната“.

Заради студа сме изхарчили повече ток тази Коледа

Бизнес сдруженията твърдят, че ситуацията около цената на електроенергията за небитовите потребители е много по-заплашителна за икономиката отколкото финансовата криза, започнала през 2009 г. Те очакват средната цена за декември да е значително по-висока от ноемврийската, а офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара „Двустранни договори“ на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh. От работодателските организации не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас.

По думите им са необходими изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешелонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г. Което пък би довело и до верижен ефект, предупреждават работодателските съюзи.

Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

Припомнят, че през октомври Европейската комисия предостави възможност на държавите членки да предприемат действия на национално ниво за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита. Бизнес съюзите са на мнение, че финансовият ресурс за компенсиране може да се вземе от извънредните печалби на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, излишъка на фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Така българската икономика, според работодателските организации, може да получи конкурентна цена на електроенергията и да се включи успешно в процеса на пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. За целта следва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна ефективност на разходването им.

В писмото се отбелязва, че два дни преди Коледните празници организациите на индустриалните потребители на енергия в Европа в безпрецедентно общо обръщение отправиха призиви към лидерите на ЕС и националните правителства за бързи действия за справяне с непоносимите цени. Сред исканията са спешни действия на ниво ЕС, за да се даде възможност на засегнатите компании да преодолеят тази ситуация, която се очаква да продължи още няколко месеца, както и реформа на Директивата за системата за търговия с емисии.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама