ДПС се закани да сезира Европейския съд за „милиционерщината“ в България

10:25, 26 дек 21 / Политика 25 2492 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Навръх Коледа лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ използва събитие, посветено на годишнината от т. нар. възродителен процес, за да обяви, че тъкмо тази политическа сила е докарала демокрацията в България и се закани да сезира Европейския съд по правата на човека за „милиционерщината“, проявена от настоящото ръководство на МВР. Това стана ясно от видео от събитие в село Млечино, община Ардино, качено във Facebook страницата на ДПС. 

В него той говори на български, като включва и някои реплики на турски и на няколко пъти говори за „нашата родина България“. Въпросът за родината стана повод за политическо напрежение след негово спорно изказване в Турция, което бе използвано за словесна атаката от страна на президента Румен Радев при единия кръг преговори за съставяне на правителство. 

Карадайъ: И ние искаме промяната да се случи

Ние докарахме демокрацията в България. Така се създаде Движението за права и свободи - да отстояваме нашите права, нашите свободи и идентичността си. Обаче 31 години след създаване на ДПС днес какво виждаме? Регресия. Някои политически ръководители на полицията тази година я превърнаха в онази комунистическа милиция. Нахлуха в домовете на инвалиди без законно основание“, посочва Карадайъ, без да назовава конкретни случаи и имена. 

Припомняме, че при последната предизборна кампания служебният тогава министър на вътрешните работи Бойко Рашков бе в Кърджали, където разказа за нередности при подготвянето на списъци за гласуване с подвижна урна като посочи, че в тях са включени хора без право на това. Освен това обяви и че хора са заплашвани с това, че ако не подкрепят Движението, ще им бъдат върнати българските имена.

Мустафа Карадайъ допълни, че след като се изчерпат българските съдебни процедури ще се обърне към Европейския съд по правата на човека, „защото не можем да премълчаваме нарушенията на демокрацията“. По думите му онези политически ръководители, които „заставиха полицията да стане милиция, трябва да си носят отговорността, а за незаконните действия и милиоционерщината от тук заявяваме след като изчерпим националните правни процедури тази тема ще стигне до Европейския съд по правата на човека“. Не можем да премълчаваме рушенето на демокрация и рушенето на държавност в нашата родина България. Днес, ако го премълчим, утре каква България ще има, каква България ще завещаем на нашите деца и на нашите внуци“, попита риторично той, цитиран от „Дневник“.

Карадайъ честити Коледа на християните и обяви, че винаги ще има такова събитие, на което българските турци ще си спомнят събитията от преди 37 и 57 години, за да си вземат поука от онова, което се е случило тогава с „надеждата и идеята заедно и обединени да градим нашето бъдеще, на децата ни и на внуците ни в нашата родина България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:05, 26 дек 21

Сега границата е свободна на който не му харесва да пътува

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама