„Може да е в полето на „Кремиковци“: Политическа сага за новия паркинг в София

12:05, 23 дек 21 / София 25 2930 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Новият етажен паркинг в София, който ще се строи на бул. „Г. М. Димитров“, стана поредната тема, която скара общинските съветници. Избраното място е на около половин километър от метростанцията, като една от целите е той да бъде буферен за шофьорите, които ползват метрото, въпреки че пешеходното разстояние не е малко.

Идеята срещна критики и че паркингът ще е в непосредствена близост до новата бизнес сграда „NV Tower“, собственост на „Минстрой пропъртис“ и Николай Вълканов, и ще обслужва предимно служителите, работещи там. Въпреки това проектът бе одобрен от мнозинството от ГЕРБ и „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет.

Столична община строи буферен паркинг точно до нова бизнес сграда - случайност?

Пред Topnovini.bg Карлос Контрера - председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност и общински съветник от „Патриоти за София“, подчерта, че има кръгове в СОС, които не желаят в София да се случва нищо. Според него това са същите хора, които са протестирали срещу изграждането на квартален паркинг от ЦГМ в район „Надежда“.

За мен казусът по-скоро вече стана политически – всячески да се пречи на всяка нова идея. В крайна сметка това е един от малкото терени, които са абсолютно изчистени и готови за строителство на обществени паркинги. София не разполага с кой знае колко голям брой такива общински терени. Зоната също е подходяща – още на представянето и с колегите от ГЕРБ, и с колегите от БСП го казахме, – това е натоварена зона, в която има и жилищно строителство, и обществени функции, близо до метростанция „Г. М. Димитров“, където се събират и доста наземни линии. Оформи се една бизнес зона в тази част на „Студентски град“ и в район „Изгрев“, така че едно подобно съоръжение при всички случаи ще бъде необходимо. Става дума за открита процедура, където да се явят сериозни инвеститори, да заплатят не само правото на строеж, но и да изградят и това съоръжение“, обясни Контрера.

На критиките, че паркингът всъщност не е толкова близо до метростанцията, общинският съветник отговори: „Ако намерят по-близък терен, ще пуснем и за там процедура. Ние работим с това, което е възможно“.

На въпрос дали заради близостта си до новата бизнес сграда NV Tower паркингът няма да обслужва предимно служителите в нея, той посочи: „По диагонал от другата страна е близо и до „Пътна полиция“ и до едни други две кули и т.н. Това е една от новите бизнес зони между „Студентски град“ и „Изгрев“ и идеята на това нещо е да обслужва живущи, които биха желали да се възползват от услугите по паркирането, и приходящия трафик. Може би логиката е да го построим в полето на „Кремиковци“, където няма ничии други имоти…“.

Според Контрера всичко това са аргументи с политическа насоченост. „Всъщност огромното опасение на тези хора от „Демократична България“ е, че, не дай си Боже, може да се случват и добри неща в града. И това не кореспондира с тяхната тактика да обясняват, че едва ли не в София нищо не се случва и те като дойдат да управляват, ще построят и паркинги, ще оправят трафика и всякакви неземни блага ще се изсипят върху града. Ясно е, че винаги ще има противници на всяко едно подобно действие. Миналата година например програмата беше силно критикувана, въпреки че тази критика дойде от страните, които казваха: „Защо не правите никакви проекти да се строят паркинги“. Внасят се предложения за изграждане на паркинги и после казват, че не им било там мястото, не бил това начинът. Това е някаква политическа шизофрения, но очевидно още една-две години ще трябва да я търпим“, коментира той.

Минималният брой паркоместа е 280, които могат да бъдат надграждани. „Очакваме една част да бъде заета от живущи, тъй като от другата страна на булеварда има доста жилищно строителство, което няма как да поеме целия трафик на домуващите в тези сгради. Със сигурно паркингът ще се ползва и от приходящия трафик, тъй като в съседните квартали буквално няма къде да се паркира – и в „Дианабад“, и в „Студентски град“, и в „Изгрев“. Така че едно подобно съоръжение със сигурност ще предизвика интерес“, обясни Контрера.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама