Държавата с нови мерки заради скъпия ток

13:18, 21 дек 21 25 1748 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от държавата компенсации и за декември, както и за първото тримесечие на новата година. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Фирмите, чиито дългосрочни договори са на базова цена от поне 185 лева за МВтч, ще бъдат компенсирани със 75% от разликата между прогнозната и борсовата цена на тока, но не повече от 30% от реалната цена. Компенсациите на тази база ще надхвърлят 900 милиона лева.

Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тирмесечие на 2022 г. Целта е да обхванем предстоящия най-тежък период, който е с най-висока консумация на енергийни ресурси”, заяви Николов, цитиран от Нова телевизия.

Предвиждат се компенсации и за топлофикациите заради поскъпващия природен газ. „Ще предложим фиксирана схема на мегаватчас за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн.лв.”, съобщи Николов.

По думите му в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева.

Обявените мерки трябва да получат одобрение и от Европейската комисия, която да прецени дали въпросната помощ не противоречи на правилата за конкуренцията.

Цените на тока и парното - първи тест за новата власт

Министърът на енергетиката съобщи още, че от догодина у нас ще има завод за производство на соларни панели. „Инвестицията ще надхвърля 150 млн. евро. Целта е от догодина у нас да се произвеждат панели с капацитет от минимум 1 гигават, като по възможност това ще бъде бързо разширено”, посочи той. По думите му се проучват и възможности за съхранение на електроенергия, както и партньорства за бърза реализация на проекти, свързани с т.нар. „умни мрежи”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама