ЕС одобри нова ваксина срещу Covid-19

16:09, 20 дек 21 25 1973 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде „зелена светлина“ за употреба в ЕС на ваксината срещу COVID-19 на „Novavax“. Това е петата ваксина, която получава одобрение за употреба в ЕС след тези на „Pfizer“, „AstraZeneca“, „Moderna” и „Johnson&Johnson“.

„Novavax” е американска компания, която се занимава с разработването на ваксини. Ваксината им срещу ковид е конвенционална, базирана на протеини, а не е mRNA-ваксина (иРНК), каквито са „Pfizer“ и „Moderna“.

Ефикасността на ваксината е около 90%. Тя се прилага като две инжекции, мускулно, в горната част на ръката, с интервал от три седмици.

Според ЕМА нежеланите реакции от ваксината обикновено са леки или умерени и отшумяват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-честите от тях са чувствителност или болка на мястото на инжектиране, умора, мускулна болка, главоболие, общо неразположение, болки в ставите и гадене или повръщане, пише БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама