Разследваната „Хелп Карма“ продължава да набира и харчи дарения

12:58, 19 дек 21 / Общество 25 1270 Шрифт:
Ирина Иванова

Въпреки, че собственикът на платформата „Хелп Карма“ Константин Кръстев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване, а банковите сметки на платформата са блокирани, тя продължава да набира и изразходва средства, дарени за лечение на деца с увреждания. Това показва продължението на разследването на bTV. 

„Става въпрос за една доста сериозна и добре подготвена и организирани финансова дейност, която е насочена към неправомерно разходване на дарителски средства, събрани от кампании на фондацията. По всичко личи, че тази финансова дейност е извършвана от подготвени хора. Прокуратурата няма да прекрати разследването, докато не установи всички съпричастни“,заяви Десислава Петрова, говорител Софийска градска прокуратура.

Разследване: „ХелпКарма“ плащали колосални заплати и давали заеми от даренията

В началото на годината от „Хелп Карма“ заявиха, че не регистрират нови кампании, а дейността им е свързана с изплащането на вече събраните средства за различни каузи. Хората, които имат кампании в платформата, не знаят какво се случва със събраните пари.

По кампанията на Теодор са събрани 82 000 евро или над 160 000 лева. Детето се нуждае от протеза. Семейството му не знае кога ще дойде моментът тя да бъде поставена. Майката на Теодор знае приблизителната цена на протезата. Събраната сума е по-голяма. Докато чака да разбере дали парите за детето ѝ въобще ще бъдат изплатени, поискала да дари останалата част от събраните за нейното дете средства към кампаниите на други деца в спешна нужда. Тогава открила, че тази опция е махната от сайта. „Имаше две дечица, на които исках просто да помогна за една химиотерапия, но разбрах, че това беше невъзможно поради това, че бутонът беше изчезнал и аз самата съм страшно притеснена, защото идната година ще се наложи да прилагам документи и да потърся тяхното съдействие и просто, да ви кажа честно, не зная какво се случва с тези събрани пари, дали въобще са в наличност“, разказва тя.

Заради хода на разследването от прокуратурата отказаха да отговорят на въпроса на bTV дали се изплащат сумите, събрани за лечение. На сайта се вижда обаче, че се одобряват направени разходи от Ралица Енева, член на управителния съвет на платформата. Тя има кампания, в която събира средства за сина си Радо. По кампанията за неговото лечение все още продължават да постъпват и дарения. Последното е от 14 декември. А в апела за помощ пише: „Заради слабостта на мускулите, Радо има сериозно гръбначно изкривяване и видоизменения на таза, заради които му предстоят тежки и скъпоструващи операции. Само гръбначната операция възлиза на над 100 хиляди долара. В САЩ потвърдиха, че не е въпрос дали, а кога ще трябва да бъдат направени и колко на брой ще са според развитието на състоянието му“.

„ХелпКарма“ обясни за заплатата и заема на Славчо Славчев

Вътрешните правила на платформата изискват до два месеца след одобряването на апел за помощ, да бъде публикувана и конкретна оферта от болница и точния размер на операцията. Ралица Енева не добавя тази информация, въпреки че събира пари от съществуването на „Хелп Карма“. Но и не намалява сумата, която събира, след като детето ѝ е оперирано. А то е оперирано през август тази година. Не в Съединените щати, а в България. И не с пари от кампанията, а от Здравната каса.

Синът на Ралица Енева е бил опериран в столичната болница „Токуда“, а имплантите и лечението в размер на 50 000 лв са покрити от касата, научи медията от свои източници. В отговор на въпроси на bTV от болницата заявиха: „В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда никога не са постъпвали средства от юридическо лице с фирмено наименование „Хелп Карма“. И в изминалата година продължават пътуванията на Ралица Енева в САЩ. За Коледа и Нова година тя пътува сама. Публикува снимки от Гранд Каньон в Аризона. Следват три пътувания със сина ѝ. Те включват престой в дестинации, отдалечени от болницата, в която му поставят инжекцията по експерименталното лечение.

Ралица Енева продължава да разчита на заплатата си като служител в „Хелп Карма“. Възнаграждението ѝ е почти 2 600 лв. на месец. Независимо, че фондацията не регистрира нови кампании, в нея все още работят петима души. Общата сума, която им е платена за заплати е 175 хиляди лева. От парите на дарителите. И в тази сума най-голям дял е за IT специалиста Славчо Славчев. За два месеца след излъчването на материалите ни той получава около 50 000 лв. Или средно по 25 000 лв. на месец. Доходите му рязко падат от началото на 2021 г. От тогава до сега той е получил едва 20 000 лв.

От прокуратурата казват, че проверяват и възнагражденията на служителите във фондацията. Междувременно по информация на собственика Константин Кръстев, парите, налични по сметки на фондацията през октомври 2020 г. бяха почти 5 милиона и 200 хиляди лева. В годишния отчет, който те са задължени да подават всяка година обаче, сумата вече е 3 820 000 лева. Ако приемем, че предоставените от Кръстев данни са верни, това означава, че след разследването би трябвало да са изплатени 1 370 170 лева на хората, които събираха пари през платформата на „Хелп Карма“ по това време. Дали обаче това е така, поне за момента няма информация.

Д-р Антоанета Тончева е дарител в платформата и един от хората, подали сигнал за нередностите, свързани с „Хелп Карма“. „Проверих транзакциите си по различните пътища, по които съм дарявала. Един от тези методи е чрез PayPal, където се регистрира акаунт, където е необходим имейл адрес и банкова сметка и всички промени, които се правят по този PayPal акаунт, както и транзакциите, които се нареждат чрез него, се документират чрез изпращане на имейли. Това, което ми направи впечатление е, че когато съм превеждала пари на „Хелп Карма“ по дадена кампания, там излиза общият имейл на фондацията. Когато обаче си свалих детайлната разпечатка от PayPal видях, че парите се трансферират от моя имейл на личния служебен имейл на Константин Кръстев, което за мен е недопустимо, защото това означава, че той би могъл да се разпорежда с парите в акаунта на фондацията, както и да нарежда транзакции, които да изсмукват пари от сметката на „Хелп Карма“, каза тя.

По думите ѝ една от жените с кампании в платформата е информирала, че има платежно нареждане за трансфер на средства от нейната кампания по нейна банкова сметка, което е изготвено от съпругата на Кръстев - Ивелина, което означава, че на практика парите на цялата платформа са съсредоточени в ръцете на едно семейство.

Д-р Тончева коментира, че е очевидно, че все още има движение по кампанията на Ралица Енева. „Tя отчита средства, пуска заявки. В периода от януари до сега е похарчила повече от 15 800 евро, не знам кога прокуратурата е запорирала сметките на „Хелп Карма“, но за мен това е недопустимо. Аз забелязах размествания, бяха отчетени няколко суми – две суми по 5 хиляди евро със задна дата. През май – 5 хиляди евро за октомври миналата година, а през август – 5 хиляди евро за януари тази година за лечение, преглед при ортопед и режийни разноски. Беше отчетен болничен престой на стойност хиляда евро през август, когато се е случила операцията на детето в „Токуда“, а не в Америка и за тази операция няма никаква информация в кампанията“, изтъкна тя, като подчерта, че паралелно във Facebook е имало кампания за набиране на средства от феновете на „Левски“. 

„Кампанията на г-жа Енева е получила дребни дарения, но най-фрапиращо е едно дарение от 4 хиляди евро на 10 март тази година от кампанията „Живот за Бобо“ – момченце, което почина през януари. Това за мен е абсолютно недопустимо, защото няма никаква отчетност, никаква прозрачност“, заяви д-р Тончева, като посочи още няколко кампании, които са привлекли нейното внимание: „Живот за Мартин“ - събрани са 273 хил. евро, дететно не се нуждае от чернодробна трансплантация, не е ясно дали парите са налични по сметките на „Хелп Карма“. „Зов за помощ за Марио“ - вече над 4 месеца след смъртта му кампанията е активна и постъпват дарения“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:22, 19 дек 21

Този е надрусан социопат. До живот в затвора и да пукне там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама