COVID-19 по света: Нидерландия наложи пълен локдаун заради „Омикрон“

11:25, 19 дек 21 25 2201 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нидерландия налага нов локдаун от днес поне до 14 януари, в опит да ограничи разпространението на варианта „Омикрон“ на коронавируса, обяви премиерът Марк Рюте в събота, цитиран от световните агенции. Възможно е обаче да бъде удължен и след тази дата.

„Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта „Омикрон“, каза премиерът.

През този период ще продължат работа само аптеките, магазините, продаващи стоки от първа необходимост, бензиностанциите, библиотеките и шофьорските курсове.

COVID-19 по света: Редица европейски държави въвеждат мерки заради „Омикрон“

Всички училища ще бъдат затворени от понеделник до 9 януари. От днес ще затворят магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, баровете, ресторантите, фризьорските салони, фитнес залите, кината, музеите, театрите и други културни и спортни обекти. Мерките включват препоръка към домакинствата да не приемат повече от двама гости, а събиранията на открито също са ограничени до максимум двама души. Изключение е направено само за деня на Коледа, 25 декември.

89 държави с „Омикрон“

Вчера Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че вариантът „Омикрон“ на коронавируса вече е установен в 89 държави, но остават въпроси за мащаба на възможната заплаха, която представлява новият щам, предаде ДПА, цитирана от „Медияпул“.

Случаите на варианта „Омикрон“ се удвояват на всяко от едно и половина до три денонощия в страните, където е установен, съобщи СЗО, според която новият щам „значително надвишава потенциала за разпространение“ на Делта варианта. Очаква се скоро вариантът „Омикрон“ да измести варианта Делта и да стане доминиращ.

Според СЗО все още не е ясно на какво се дължи бързото темпо на разпространение на варианта „Омикрон“: на присъщата му повишена способност за предаване, на по-големите способности да преодолява имунитета, изграден чрез ваксинация или преболедуване, или на комбинация от двете. „Все още има оскъдни данни за степента на тежест на „Омикрон“. Необходими са повече данни, за да разберем всичко за тежестта на протичане на заболяването при новия щам и как тя се повлиява от ваксинацията и предварително изработен имунитет“, заявява СЗО.

Масови протести в Европа срещу новите мерки

Междувременно за поредна събота в Европа имаше масови протести срещу ограниченията, заради борбата с COVID-19. Демонстрации имаше в Испания, Италия, Австрия, Франция и Великобритания. 

Във Виена стотици се събраха на предварително организиран протест срещу задължителните ваксини, но по-късно пробиха полицейските ограждения и шествието премина през центъра на австрийската столица.

В Париж също имаше демонстрации на недоволни от намерението на правителството да въведе ваксинационен пропуск от януари. В Лондон пък се стигна до сблъсъци с полицията. Има ранени полицаи, но няма арестувани, пише БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама