Не си отиват едни хора, за да дойдат наши хора

09:31, 17 дек 21 / Политика 25 1768 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не си отиват едни хора, за да дойдат наши хора. Това коментира новият министър на транспорта Николай Събев, по повод смяната на ръководителя на „БДЖ Пътнически превози“ Любен Нанов. Причината за това са лошите финансови резултати на дружеството и лошото качество на работата.

Уволниха шефа на БДЖ заради тежки нарушения

Събев не скри, че един от аргументите за смяната на Нанов са нередностите в поръчката за ремонта на мотриси и вагони. Моят предшественик Христо Алексиев е изпратил материалите по нея на прокуратурата, каза министърът на транспорта.

„Всички ръководители на ведомства и държавни предприятия с лоши финансови резултати и ниско качество на работа трябва да бъдат сменени, за да се случи реформата в сектор „Транспорт“, обяви Събев в ефрира на БНТ.

По думите му ръководителите, чийто ведомства и предприятия са с лошо качество на управление и резултати, не трябва да чакат да им се иска оставката. „Всички тези, които могат и имат качества да правят реформи, а също и имат мотивация и силно желание да го направят - само такива хора ми трябват“, добави транспортният министър.

Според Николай Събев основният проблем в БДЖ не е намалелия пътникопоток заради пандемията, а това че железниците не могат да предложат сериозна оферта на пътниците.„БДЖ се ползва в момента основно от социално слаби, студенти и пенсионери. Останалите предпочитат да пътуват с автомобила си. Ние трябва да предложим такива условия на българския гражданин да пътува, че той да търси този вид транспорт“, каза той.

Смятам да махна служебните коли на всички ръководители на БДЖ и да ползват само обществен жп транспорт, закани се Събев.

Цялостно подобряване на транспортната система

Събев изтъкна, че ще работи за цялостно подобряване на качеството на транспортната система в България. В проектите за подобряване на транспортната инфраструктура ще влязат големите градове от Северна България като Русе, Видин и Плевен.

От ГКПП „Дунав мост“ започва и проект за облекчаване на трафика през граничните пунктове. В момента, в който той даде резултати, ще се приложи и на останалите гранични пунктове включително и по южната ни граница.

Транспортният министър увери и че ще следи от близо работата на концесионера на Летище София. Ако има нарушение на обществения интерес, властите ще пристъпят към действие.

Работи се и за реформа в „Морска администрация" след случилото се със заседналия кораб „Вера Су“. В момента се изготвят конкретни мерки, които да гарантират че България няма повече да изпада в подобна ситуация, в каквато се намираше с бедстващия кораб, коментира още Николай Събев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама