Президентът: Берем последствията от 10 години безхаберие в енергетиката

09:46, 17 дек 21 / Политика 25 1734 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България ще отстоява своите интереси в областта на енергетиката. Днес берем последствията от безхаберието, продължило повече от 10 години, в които не е построена нито една базова мощност у нас. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет. „За да бъдат защитени и битовите потребители, и българският бизнес, е необходимо преустановяване на цялата порочна практика в енергетиката и прозрачност на обществените поръчки“, подчерта държавният глава.

Идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ енергия се налага все повече в Европейския съюз, посочи президентът. След 2040 година, когато се очаква България да не може да разчита повече на въглищните си централи, ядрената енергия се очертава като основната базова мощност за страната ни, която е автономна, стабилна и евтина.

Режим на тока в части от страната

Президентът заяви, че високата цена на въглеродните емисии от 90 евро на тон спира развитието на енергетиката и на икономиката и на този проблем е необходимо да се търси решение. „Поисканите и инициирани от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси в ЕС и на схемата за търговия с емисии бяха представени, но засега в предварителен и непълен вид“, посочи държавният глава. По думите му в тях не е открита спекула, но остава въпросът на какво се дължи тогава повишаването на цените на електроенергията, след като цената на въглищата и ядреното гориво не се е променила.

Румен Радев е провел разговор в Брюксел с президента на Азербайджан Илхан Алиев, по време на който е било обсъдено продължаването на доставките на азербайджански природен газ за България на едни от най-достъпните в момента цени. По думите на българския президент Азербайджан има готовност да обсъди с правителството на България възможността за допълнителни доставки на по-големи количества природен газ. Държавният глава посочи, че е изключително важно най-накрая да бъде изградена и газовата връзка между България и Гърция, която се чака вече 10 години. „Говорихме с министър-председателя Мицотакис, който в понеделник ще бъде в България, когато ще можем да обсъдим и тази тема. Надявам се догодина България да реши един толкова важен за страната ни въпрос“, подчерта президентът Румен Радев, цитиран от прессекретариата си. 

В отговор на запитване за приетия от българския парламент мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът подчерта, че е необходимо той да бъде изцяло в рамките на закона и да се направи задълбочен експертен анализ. „Хората категорично трябва да бъдат защитени, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара след това“, каза още държавният глава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 12:19, 17 дек 21

Въпроса е да ги разтикате крадците от енергетиката че да потръгнат нещата към добро

2 Анонимен 14:21, 17 дек 21

Мноу си прост, мноу.
Я се изкажи за 20-те преди тия 10???

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама