Радев свиква КСНС за Северна Македония

18:29, 16 дек 21 / Политика 25 1546 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който да се обсъди отношението на България към Република Северна Македония и да се търси консенсус с всички политически партии в българския парламент.

Радев съобщи в Брюксел, че този въпрос е обсъден с новия премиер Кирил Петков.

Преговорите със Северна Македония не се водят от срокове, а от резултати

„България ще отвори вратата на РСМ само при гаранции и защита на националния ни интерес. Ако успеем да постигнем едно такова решение, това ще бъде исторически акт, но нека не забравяме, че този процес – и като време, и като резултат, е изцяло в ръцете на страната кандидат“, каза Радев, който участва в последната среща на върха на европейските лидери за годината.

„Предлагам българският парламент да инициира един структуриран диалог с парламента на Северна Македония, за да търсим най-добрите решения и да може да отворим вратата колкото се може по-бързо. Но единствено при гаранции за защита на нашия национален интерес”, добави той, цитиран от Mediapool.

Кирил Петков прави обратен завой за Северна Македония в ЕС

Управляващата коалиция стигна до съгласие, че България ще продължи да спазва досегашната политика към Скопие, която изключва допускането на компромиси, ако македонските управляващи не изпълнят българските изисквания.

Премиерът Кирил Петков обясни, че ще предприеме нов подход в отношенията със Скопие, като според него до шест месеца спорните въпроси могат да бъдат решени. Управляващите в Скопие обаче коментираха, че настояват България да одобри преговорната рамка на Северна Македония още по-рано. Петков разясни, че още през януари ще заработят работни групи и за културата, икономиката и инфраструктурата.

В момента се работи и по подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС.

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Нашите партньори вече разбират къде е същината на проблема – спазването на правата на македонските българи. Този въпрос вече не се повдига в Европейския съвет. Това е заслуга на българската дипломация”, каза Румен Радев. Президентът и служебното правителство обърнаха фокуса от историята и езика към спазването на правата през последните месеци, като се надяват, че тази позиция е по-разбираема за ЕС.

Радев съобщи, че е провел срещи по въпроса с президентите на Германия, Австрия, Португалия, Италия, Гърция, Словения и Румъния.

„Навсякъде обясняваме и отстояваме нашата позиция. Важно е да има консенсус и вътре в България. Обменям мнение с министър-председателя. Двамата споделяме мнението, че в интересите и на България, и на Европа е Западните Балкани част по-скоро да се интегрират в ЕС”, посочи още Румен Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама