Радев не вижда заплаха за ЕС от слабата ваксинация у нас

12:54, 16 дек 21 / Политика 25 1713 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев отрече твърденията, че България е заплаха заради ниското ниво на ваксинация срещу Covid-19. 

Не можем да твърдим, че България е заплаха в никакъв случай, каза държавният глава по повод по-ниския дял на ваксинираните у нас. „Пандемията е много динамична като разпространение в различните страни. Трудно се установяват единни стандарти в Европа. България прави всичко възможно. Да, ние сме последни по ваксинация и трябва дълбоко да се замислим… България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната“, посочи Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет.

Държавният глава отбеляза, че служебното правителство е създало всички необходими условия, който желае, да може да се ваксинира.

Радев подчерта, че заедно с френския президент Макрон води битка ядрената енергия да залегне трайно в чистите енергии на ЕС. „За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на зелената сделка. Предложението тя да бъде призната, но само за временен период, не е в интерес на инвеститорите“, коментира той, цитиран от прессекретариата на институцията. 

В отговор на въпрос за отношенията между ЕС и Русия, президентът посочи, че напрежение съществува, но редица европейски лидери са изразили мнение, че трябва да се търси диалог за постигане на  деескалация. „В случая става така, че сигурността на Европа, както заяви и президентът Макрон, се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог“, отбеляза Румен Радев и добави, че ЕС следва да търси диалога, да постави ясно европейските изисквания, които да гарантират сигурността.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама