Повече от полвината българи искат да получат 5G смартфон за Kоледа

13:11, 15 дек 21 25 1596 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над половината от българите (55%) биха искали да получат 5G смартфон като подарък за Коледа. Вторият най-желан подарък е смарт телевизор за 13,9%, а списъкът се допълва от екскурзия (11,7%), черна техника (10,2%) и таблет 9,9%. Това показват резултатите от непредставително онлайн проучване, направено сред над 2 300 посетителите на А1.bg в периода 26 ноември - 9 декември 2021 година.

На въпроса на кого възнамеряват да направят подарък, по-голямата част от жените (45%) са отговорили, че вече са купили или планират да купят подарък на децата си. От друга страна по-голямата част от мъжете (47%) са отговорили, че планират да купят или вече са купили подарък на своите половинки (съпруга/приятелка). Общо 46,3% от анкетираните възнамеряват да направят подарък и сами на себе си за празниците.

По отношение на стойността на подаръците тази година най-голям процент (40,9) от анкетираните ще отделят над 300 лева, за да зарадват свой близък или себе си. Тези, които ще похарчат между 101 и 200 лева, и между 201 и 300 лева са с равен дял – по 16,1%. Най-щедри ще са жителите на Кюстендил, като 51,8% планират да закупят подаръци за над 300 лева, следвани от тези в София (48,9%), Варна (45%) и Бургас (43%).

Данните от изследването показват и някои несъответствия между това какво хората възнамеряват да подарят и какво очакват да получат за Коледа. Повечето от анкетираните възнамеряват да закупят или вече са купили 5G смартфон (49,7%), играчки (16,2%), парфюм (13,7%), таблет (11,3%) и книги (10,8%). На първо място и при двата въпроса е 5G смартфон, което показва и бързото навлизане на 5G технологията и търсенето на скоростта, която тя предлага. Скоростите в 5G ULTRA мрежата на А1 достигат над 1 000 Mbps и тя беше обявена за най-бързата 5G мрежа в страната за годината от Ookla*. Съвместимите устройства с мрежата от пето поколение се увеличават постоянно, а голяма част от тях са част от коледните предложения на телекома и могат да бъдат закупени както онлайн, така и от магазин.

27% от участниците в проучването са заявили, че ще купят подаръци за близките си и себе си в седмицата точно преди Коледа (17-22 декември). Това превръща последните две седмици преди празника в най-натоварените за търговците, като общо 56,4% от анкетираните планират да направят или вече са направили своите покупки между 13 и 23 декември. Резултатите от изследването показват, че 27% от хората са купили своите подаръци преди 13 декември и само 2,6% ще изчакат последния възможен момент - деня преди Коледа.

Плавно нараства популярността на дигиталните портфейли, като А1 Wallet, за закупуване на коледни подаръци. 8,6% от участниците в анкетата посочват, че предпочитат да плащат директно със своя смартфон при покупка на подарък. Плащанията в брой остават предпочитани от българите с 44,8%, но 41,9% ще платят за коледния подарък със своята банкова карта. Онлайн магазините също все повече привличат с възможностите за лесно и удобно закупуване на подаръци. 14,1% ще пазаруват само онлайн за всички коледни подаръци, докато други 66,9% смятат да комбинират пазаруването в мрежата, с посещение на магазин.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама