Малта първа в ЕС легализира канабиса за лична употреба

10:49, 15 дек 21 / Свят 25 1730 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Малта стана първата страна от ЕС, която легализира отглеждането на канабис за лична употреба.

Възрастните ще могат да носят със себе си до седем грама марихуана и да отглеждат не повече от четири растения у дома. Пушенето ѝ на обществени места или пред деца обаче ще бъде незаконно.

„Джойнт за ваксина“: Раздаваха марихуана на ваксинирани жители на Ню Йорк

Парламентът на Малта гласува в подкрепа на реформата във вторник следобед, като законопроектът получи 36 гласа „за“ и 27 „против“.

Министърът по въпросите на равенството Оуен Боничи заяви, че историческата стъпка ще ограничи трафика на наркотици, като гарантира, че потребителите вече разполагат с безопасен и легализиран начин, откъдето могат да си набавят канабис.

Опозиционната Националистическа партия на Малта обаче гласува против промяната. През октомври нейният лидер Бернар Греч, който първоначално подкрепи новия закон, предупреди, че той ще доведе само до засилване на незаконния пазар, от което ще се възползва организираната престъпност.

Санкции за нарушителите

Законът ще бъде наблюдаван и прилаган от нова държавна структура в Малта - Агенция за отговорна употреба на канабис. Ако бъдат заловени в притежание на между 7 и 28 грама канабис, гражданите на Малта подлежат на глоба до 100 евро.

Санкцията се увеличава на 235 евро, ако употребяват наркотика публично, и между 300 и 500 евро, ако го употребяват пред деца.

На организации с нестопанска цел ще бъде разрешено да отглеждат канабис, който да продават на не повече от 500 души, стига да не се намират в близост до училища или младежки клубове, предаде БГНЕС.

Легализацията в други европейски страни

Няколко държави в ЕС, като Холандия, Испания и самата Малта вече успешно са декриминализирали притежанието на марихуана за лична употреба. А Португалия и на други наркотични вещества като кокаин и хероин.

Ню Йорк узакони употребата на марихуана

Малта обаче е първата европейска държава, която въвежда закон, легализиращ и специално регулиращ употребата на канабис за развлечение.

През октомври Люксембург обяви плановете си да разреши домашното отглеждане за лична консумация на марихуана, а новото германско правителство също обмисля подобна стъпка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама