Между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в софийското метро

15:30, 13 дек 21 / София 25 1935 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

По този начин апаратите ще могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със зам.-председателя Иво Петров представиха идеята за закупуването апаратите, а окончателното решение ще вземе градският парламент на предстоящото си заседание в четвъртък, съобщиха от СОС.

„Надявам се най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите“ обясни председателят на СОС Георги Георгиев. Той допълни, че 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в район Люлин, МС "Витоша", НДК.  Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях е 40 хил.лв. с ДДС, поясни шефът на СОС.

Въвеждат билет за време в градския транспорт на София

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров посочи, че това е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България. „Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на „Метрополитен“ между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“, коментира още проф. Петров и  допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Според специалиста подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно. Проф. Петров благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама