ГЕРБ оплюха като за последно служебното правителство

13:35, 13 дек 21 / Политика 25 1590 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Редно е служебните кабинети „Янев 1“ и „Янев 2“ да получат своята политическа оценка поне от опозицията, след като до момента, партиите от управляващото мнозинство не са направили такава. По време на това служебно управление на президента, стана ясно, че той дълбоко не разбира нито ролята на президентската институция в политическия живот на страната, нито ролята на служебното правителство в рамките на политическата криза. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в началото на заседанието на парламента за гласуване на новото правителство. 

Гласуват кабинета „Петков“ на извънредно заседание

Тя не изневери на себе си и на партията и в последния ден на служебния кабинет разкритикува работата му. По думите ѝ трите точки, по които е трябвало той да работи – кризата с коронавируса, провеждането на изборите и подготвянето на Плана за възстановяване, са били катастрофални. 

Провалихте се в най-важната задача, която си поставихте – съхраняване живота и здравето на българите по време на ковид кризата. С фанфари обявихте план за действие при пандемията от COVID-19. Той беше приет от правителството и изхвърлен в кошчето за боклук още на следващия месец. Нито една мярка от написаните в плана не беше въведена. Мантрата „справихме се“ е лъжа. Цената на това „справяне“ са хилядите загубени животи. Счупени рекорди по загинали, заразени и активни случаи. Статистиката е ужасяваща“, подчерта тя, цитирана от пресцентъра на партията. 

Атанасова се изказа остро и срещу въвеждането на зеления сертификат от днес за утре, както и справянето с пандемията в училищата. „Обявихте, че последни ще затворите тях и ще ги отворите първи. Затворихте само тях и то от днес за утре. Абсолютен провал с доставката на щадящи тестове за учениците. Некомпетентността доведе до конфликт с родителски и учителски организации, последван от публичен конфликт между образователния и здравния министър“ отбеляза Десислава Атанасова. 

По отношение на провеждането на честни и свободни избори, тя изтъкна, че кабинетът отново не се е справил. „Проведохте избори два пъти и два пъти беше произведен рекорд по ниска избирателна активност. Бяха похарчени над 300 милиона лева за венецуелски машини, за да бъде спазен изработеният за една нощ Изборен кодекс. Организирахте брутални репресии и преследване на политическите опоненти, приложихте отдавна забравени милиционерски приоми, а служебният кабинет се превърна в инструмент за внушения и инсинуации. Това доведе до пълна демотивация  за участие в изборния процес, рушене на доверието в партиите, а оттам и рушене на доверието в демокрацията“.

А относно Плана за възстановяване, Атанасова използва думите на Мика Зайкова от „Има такъв народ“, че той е бил „направен на кайма“, а пари за възстановяване ще има „евентуално през 2023 година“, което било „загубена переспектива за България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Гражданин 18:35, 13 дек 21

Герб-СДС, освен че се бяха само забравили, ни докараха. на последно място по всички показатели, та по-кротката!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама