Кабинетът „Петков“: Промяната започва със зелен сертификат за Министерския съвет

14:08, 13 дек 21 / Политика 25 2442 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето, промяна на управлението. Трябва да работим заедно, ако искаме едно по-добро бъдеще за България. Това обяви кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков при представянето на приоритетите на своя проектокабинет и министрите в него преди гласуването им в пленарна зала.

Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място“, подчерта Петков, цитиран от БГНЕС.

Гласуват кабинета „Петков“ на извънредно заседание

Той обяви, че първата му заповед като премиер ще бъде всеки в Министерския съвет да е със зелен сертификат. Според него „не може малкият ресторант на ъгъла в София да изисква такъв документ от своите клиенти, а в МС да се влиза без сертификат”.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ даде заявка да бъде премиер на всички българи и да работи добре с всички кметове, независимо от партийната им принадлежност. Петков посочи, че в Министерския съвет ще бъде пръв измежду равни. Той призова опозицията да следи всяка стъпка на правителството и да бъде конструктивна и критична към действията им.

Приоритетите по сектори

Кирил Петков обяви приоритетите на своя проектокабинет по сектори. Списък с имената в кабинета „Петков“ може да видите тук.

Енергетика – избягване на увеличаването на цената за битовите потребители от 1 януари. Нова стратегия в сферата на енергетиката: ниски цени и диверсификация, завършване на гръцката газова връзка.

Здравеопазване – справяне с ковид кризата посредством ваксинация. „Това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците“, подчерта Петков.

Финанси – мотото ще бъде нулева толерантност към всеки изхарчен неправомерно лев.

Вътрешни работи - Основната цел на МВР е да няма нито един човек над закона, резултати в борбата срещу корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

ПравосъдиеРеформа на прокуратурата, тъй като Иван Гешев не е постигнал своите задачи като главен прокурор.

Икономика - България трябва да настигне европейските си партньори; икономичесткият растеж да бъде над 5%; страната ни да бъде център за нови компании и да привлеча инвестиции. „Ние сме с най-ниските данъци, но заради корупцията не можем да привлечем добрите производства“, посочи Кирил Петков. Като своя лична мечта той обяви появата на „първия български еднорог компания“, която да продава на европейския пазар и да е стартирана от български предприемачи.

Земеделие – връщане на статута на голям производител на храни; производство на здравословни храни с висока добавена стойност, опазване и добро управление на горите.

Транспорт – свързване на Северна и Южна България чрез тунела под Шипка, довършване на АМ „Хемус“ и пътя Ботевград-Видин, както и изграждането на нови мостове над Дунав.

Външна политика - конструктивен партньор в НАТО, добросъседство с Република Северна Македония.

Отбрана -  адекватна и ефективна, в синхрон с нашата външна политика. 

Образование - нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Българското образование да влезе в крак с времето, а децата да бъдат подготвяни адекватно на условията за труд.

Спорт - всяко дете трябва да има достъп до спорт; държавата да даде адекватни спортни съоръжения треньори и достъп до международни състезания. 

Туризъм -  превръщане на България в дестинация с конкурентното си предимство – „една дестинация, 100 изживявания“. „Няма друго кътче, където на една почивка за седмица може да отидеш на планина, море, до стара крепост или на винен туризъм“, обяви Петков.

Околна среда – справяне с проблема с мръсен въздух и водата, край на застрояването на дюните по морето и отношението към българската природа като мащеха.

Социална политика -  нито един пенсионер под линията на бедност; борба срещу демографската криза.

Култура - издигане на културата до национален приоритет.

Дигитализация - дигитализация на услугите и прозрачни обществени поръчки.

Грешки от вълнение

По време на представянето на проекто кабинета Кирил Петков допусна и няколко грешки от вълнение - заяви, че 8,5 млрд. души по света вече са ваксинирани, като верятно имаше предвид броя на поставените дози в световен мащаб. Втория път той допусна грешка с картата на страната, като обяви за приоритет завършването на пътя Ботевград - Шумен, вместо Ботевград - Видин.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама