COVID-19 по света: 98% от португалците са ваксинирани

11:17, 13 дек 21 25 2173 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Португалия привлече вниманието на света с високия си процент ваксинация - 98%. Страната е абсолютен шампион по брой имунизирани в Европа и заема челни позиции в световен мащаб. 

Сузана Барбоза е научен работник, който живее в Ница и работи с инфекциозни болести. „Като учен нося отговорност към обществото и близките ми. Би било лицемерно да не подкрепя ваксинацията, вярвам в медицината и науката“, категорична е тя. Според нея няма антиваксърски движения, а населението е настроено положително към ваксинацията.

По думите й науката никога не е твърдяла, че ваксината предпазва 100% от заболяване, а по-скоро допринася за по-лекото боледуване и ограничаване на смъртността. „Броят на заболелите в Португалия нараства, но сега починалите са много малко“, обясни Барбоза, цитирана от Нова телевизия.

Извънредно положение във Великобритания

Подсилващи дози от ваксина срещу коронавируса ще бъдат предложени на всички над 18 години тази седмица във Великобритания, съобщи премиерът Борис Джонсън, като обяви „извънредно положение“ във връзка с новия вариант „Омикрон“.

Целта всички пълнолетни да бъдат ваксинирани с трета доза до края на януари беше преместена с един месец напред, предаде bTV. Някои медицински прегледи също така ще бъдат отменени, за да се обърне по-голямо внимание на бустерните дози.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама