Наводненията са опустошили пещерата Дяволското гърло

09:42, 13 дек 21 25 7863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Наводненията са опустошили пещерата Дяволското гърло. „100-метров водовъртеж е опустошил инфраструктурата в пещерата при наводненията през изминалата нощ! Нанесени са огромни щети“, съобщиха от Туристическо дружество Орфей - Девин.

Много от населените места в Смолянско пострадаха от обилните валежи през последните денонощия. Бедстват общините Смолян, Рудозем, Неделино, Борино, частично и община Девин.

Южна България бедства след проливните дъждове

Организацията, която стопанисва обекта, започва незабавно дейности по възстановяване на щетите, за да може гостите на региона да се преклонят пред красотата на магичната Родопа планина. 

Дяволското гърло е разположена на 1,5 км северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. В нея се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Дължината на залата е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера - в нея може да се побере катедралата „Св. Александър Невски“.

Легендата говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята Евредика. От траките е останала легендата, че тук са хвърляли вождовете, за да останат безсмъртни. Столетия се изнизали, хората със страхопочитание вярвали, че тук е входът на другия свят, пътят към безсмъртието. В чест на боговете на подземния свят, народът принасял в жертва най-красивите девойки, за да умилостивят злите сили. Местните жители разказват, че нищо влязло в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 01:13, 12 мар 23

zithromax z pak 250 mg Hyperfibrinolysis This blood clotting disorder is similar to DIC

2 FarmFourl 08:44, 11 фев 24

Breast and Prostate Cancer a Comparison of Two Common Endocrinologic Malignancies best price cialis 20mg Ointments are best tolerated by infants and young children

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама