Предстои снежна и студена седмица

07:00, 13 дек 21 25 1489 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През следващото денонощие ще остане предимно облачно. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд и сняг; почти без валежи ще остане в крайните северозападни райони. На изток валежите ще са от дъжд. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър и по проходите ще има условия за навявания и преспи. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, а максималните: 0°-5°, малко по-високи по Черноморието.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен север-северозападен  вятър. Максималните температури ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен изток-североизточен вятър, по високите части вятърът ще е от югоизток. По проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 0°, на 2000 метра минус 6°, показва прогнозата на НИМХ. 

През следващите дни температурите ще са по-ниски от обичайните; ще са с малък дневен ход: преобладаващите минимални ще са между минус 3° и 2°, максималните - най-често между 0° и 5°; по Черноморието с 2-3 градуса по-високи. Ще бъде предимно облачно, с валежи, в повечето райони - от сняг. Значителни ще са през нощта срещу вторник и във вторник в Централна България, особено в южните райони. В сряда валежите ще са предимно слаби и на места, главно в Източна България и в планините. Вятърът ще е от север-северозапад, слаб до умерен; в Източна България във вторник временно ще е от североизток, през повечето дни ще бъде умерен.

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост,  трафикът може да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама