Цветан Цветанов: Хоризонтът на правителството ще е около две години

19:33, 11 дек 21 / Политика 25 1471 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не се дава доста дълъг хоризонт на това правителство, ако изкара до местните избори, ще е добър успех. Давам не повече от 2 години хоризонт за този кабинет. Президентът няма да търси конфронтация, а може би ще назовава проблемите, ако има такива, с истинските им имена. Той го заяви много ясно на срещите с опозиционната в момента партия - ГЕРБ. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NovaNews.

„До момента виждаме само едни добри намерения. Оттук нататък трябва да се носи отговорност. Ситуацията в държавата е доста тежка. Разпад могат да предизвикат противоречията, които ще възникнат. Знаем, че да се направят реформи, трябва да знаем какви са секторните политики. Никой не е видял още официално качена програмата за тях, не се знае и какъв ще бъде бюджетът, който трябва да бъде приет от сегашния кабинет”, заяви Цветанов и припомни, че до момента се правели прогнози за увеличаване на дълга.  Това, според него, означава, че страната може да влезе в дългова спирала.

„Имаме четворна коалиция, което означава, че всеки ще иска неговият ресор да бъде обезпечен финансово. Когато  не се случи, това означава, че ще имаме предпоставка за конфликти и неизпълнение на добрите намерения”, каза председателят на Републиканци за България, цитиран от пресцентъра на партията. 

Според него от кандидатите за министри в свои води ще се чувстват Стефан Янев, който има дългогодишен опит в Министерство на отбраната, и акад. Николай Денков, който е запазил баланс в системата на образованието. Цветанов изрази мнение, че именно те ще успеят да се справят с предизвикателствата, които има в техните министерства.

„Бойко Рашков досега беше служебен министър и се ползва с подкрепата на Кирил Петков, защото е негова номинация. Мога да кажа, че Рашков може да бъде полезен за сегашния кабинет, защото би могъл, с това, което прави, да ограничи възможността някой да се заиграе с определени схеми и далавери. Мисля, че присъствието му в кабинета може да бъде като една превантивна функция, която ще изпълнява спрямо всички останали министри”, коментира още той.

Цветан Цветанов е на мнение, че ако разкритията на Рашков за АМ „Хемус” бъдат облечени в необходимите доказателства, то всеки министър ще знае, че и него може да го последва същото, което би могло да се случи сега.

На въпрос трябва ли да бъде сменен главният секретар на МВР Цветанов заяви, че трябва да се видят какви са резултатите от времето, в което е заемал позицията си и тогава евентуално ако е необходимо да се направи определената кадрова промяна.

Попитан има ли дисбаланс в сектор „Сигурност“ Цветанов изрази позиция, че през последните години се е занижил професионализмът. Цветанов заяви, че очаква да бъде сменен шефът на НАП.

На въпрос трябва ли КПКОНПИ да има правото да разследва: „Това ще бъде погрешно и ще означава, че прокуратурата ще може да ползва това като бухалка“.

Цветан Цветанов призова парламентарните комисии да разгледат какво се случва в сферата на „Енергетиката“ и добави, че по мнение на енергийните експерти „Турски поток“ беше една корупционна схема.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама