Облаци и дъжд в края на седмицата

07:00, 12 дек 21 25 1440 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за силен вятър е обявен в цялата източна половина на страната. Там през първите часове от денонощието ще духа силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s, който още преди обяд ще отслабне.

Времето ще бъде предимно облачно, на места с превалявания от дъжд. Още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад и с усилването му ще започне да нахлува студен въздух. Вечерта в Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България ще започне да превалява сняг. В Източна България с юг-югоизточен вятър през по-голямата част от деня ще остане топло за първата половина от декември, като до вечерта и там вятърът ще се се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури също ще са в широки граници от 3°-4° на места в Западна България до 13-14° в източните райони.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще вали сняг, под 1000-1200 метра дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който след обяд в Западна България ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра минус 2°.

В началото на новата седмица температурите навсякъде ще се понижат и в по-голямата част от страната ще са с малък дневен ход: преобладаващите минимални ще са между минус 2° и 3°, максималните - между 0° и 5°; по морския бряг с 2-3 градуса по-високи. Ще бъде предимно облачно. В понеделник на много места в Западна и Централна България ще вали сняг, в източните райони - все още дъжд, който във вторник ще се примесва и временно ще преминава в сняг; изключение ще е южната част от Черноморието. По-съществени ще са валежите в понеделник в Родопите, във вторник в югоизточната половина от страната. По планинските проходи ще има условия за навявания. Вятърът ще е предимно от запад-северозапад, в Източна България временно от север, слаб до умерен. Температурите ще са под климатичните норми за втората половина на декември.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама