България е сред страните с най-много жени военнослужещи в НАТО

17:10, 10 дек 21 25 1651 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България е сред страните с най-много жени военнослужещи в НАТО. Към момента жените военнослужещи във Въоръжените сили са 4 606, което представлява 17%. 

Това е един от най-високите проценти сред страните-членки на НАТО. Може би сме на второ или трето място по брой военнослужещи жени в армията“, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от БГНЕС.

На ръководни длъжности – командир, заместник-командир, началник и заместник-началник – са назначени 697 жени военнослужещи, което е 10% от общия брой командни длъжности във въоръжените сили.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ повече жени в армията?

Жени военнослужещи се назначават не само във военните формирования на нашата армия, но и многонационалните формирования в международни организации на територията на страната, каквото се явява, командир на национален мобилен модул по комуникационната и информационна система на НАТО. Командирът на това формирование е жена“, заяви министър Панайотов.

Във висшите военни учебни заведения също има командири жени. Такъв е примерът с Висшето военноморско училище във Варна, където командирът на курсантския батальон също е жена.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама