Минеков (почти) лично помоли ГЕРБ да освободят централата си в НДК

12:03, 10 дек 21 / Политика 25 1687 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Министърът на културата Велислав Минеков се появи лично, за да връчи писмото, с което кани ГЕРБ доброволно да освободят двата етажа от сградата на НДК, където се намира централата им. Той обаче не се срещна с представителите на партията, а остави документа на входа на сградата.

„С мир съм дошъл, без полиция и на добра воля“, коментира министърът пред събралите се журналисти. На въпрос защо сам не се качи до Минеков отговори, че не му се вози с асансьор.

Минеков гони ГЕРБ от НДК, а партията го обвини в лъжа

В края на септември Минеков обвини ГЕРБ, че използва два етажа от административната сграда на НДК, без да плаща наем за тях, като нанесената щета е за около 6 млн. лв. без лихвите. Сумата според служебния министър е част от натрупаните през последните години над 90 млн. загуби в НДК.

От партията обаче твърдят, че нямат неизплатени задължения и наемът е изплащан редовно, като през последните 10 години договорът за наем е с Областна управа – София-град.

Това не е наказание

Това не е наказание. Просто си връщаме собствеността, защото загубите за НДК са съществени. Това е нужно и необходимо, защото този абордаж на двата етажа наистина е циничен. Крайно време е това да се случи”, обясни служебният министър.

По думите му ГЕРБ е променила закона така, че да им е удобно и да не плащат наем. Минеков отново припомни, че преди повече от 10 години настаняването на ГЕРБ е мотивирано с отпаднала необходимост на двата последни етажа от сградата ПРОНО, която е свързана с топла връзка с НДК. „Крайно време е да си намерят имот. Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат“, коментира Минеков. 

По думите му с намирането на нова централа на ГЕРБ се е ангажирала областната управа на София, но партията разполага с много празни офиси и би могла да се премести в някой от тях. 

„Тук наемите са изключително високи и ще се опитаме да оперираме така, че да донесе печалба. Ако ще е за партийни офиси, да ги сложим всичките в НДК и да си поемат загубите от 90 млн. Не всички партии са в безплатни офиси“, подчерта министърът, но призна, че има и други такива.

Ако не стане с молба, ще пробваме по законов ред

„Г-н Борисов,…съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

Г-н Борисов, не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно“, се посочва в молбата до ГЕРБ.

Служебният министър казва още, че ако казусът не бъде разрешен с молба, ще се търси вариант по законов ред с решение на Министерския съвет.

ГЕРБ видя репресия и опит на Минеков да се хареса на новата власт

Известени от медиите за появата на Минеков в централата на ГЕРБ го очакваха зам.-председателите на партията Даниел Митов, Томислав Дончев и депутатът Росен Желязков. Но до среща с министъра така и не се стигна.

„Не можах да разбера какъв е смисълът от този цирк. 2021 г. сме все още, макар че започва да се усеща като 1944 г. – министър да обикаля офисите на партии и да ги подканя да напуснат е жанр, който не сме виждали през последните 30 г.“, заяви Томислав Дончев. Той бе категоричен, че партията ще продължи да съществува дори и без помещения.

Дончев заръча на репортерите да прочетат трилъра на Джон Гришъм „Време да убиваш“ и най-вече финала, който обяснявал всичко. „Смисълът на политиката не е унищожаване на противника. Това е смисълът на войната. За мен политиката не е война“, посочи той.

От партията определиха действията на министъра като политическа репресия и зрелище.

„Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява очакванията на онези, които се радват на всички малки или големи процеси на „изчегъртването” на ГЕРБ”, посочи Росен Желязков.

Според Данаил Митов министърът на културата е еманация на овластената арогантност и простащина, а казусът с НДК е опит за отмъщение и криворазбрана справедливост. „Очевидно е, че той се е хванал за Министерството на културата и държи да остане в него като редовен министър. Взима пример от Рашков. Решил е, че ако организира акция по един или друг начин на ГЕРБ ще стане любимец на новозадаващата се управляваща коалиция и най-вероятно ще остане министър“, смята той.

По думите му наем за централите си не плащат още БСП, ДСБ и ДБ. Митов добави, че в една демокрация политическите партии трябва да бъдат стимулирани и да имат условия, за да изпълняват своята дейност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:11, 10 дек 21

То не става така безплатно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама