Дъждовна и ветровита събота

07:00, 11 дек 21 25 1489 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В събота времето ще е ветровито. Отново ще се усили вятърът от юг-югоизток, ще е умерен до силен и поривист. Температурите ще са в широки граници, от 3° - 5° в Северозападна България до 12° - 15° в Източна. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.

Обявен е оранжев код за значителни валежи от дъжд и силен вятър в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Скоростта на вятъра може да достигне 70-90 километра в час, а количествата валежи – до 65 литра на квадратен метър. В Западна България и част от Южна България кодът е жълт, като там се очаква да паднат значителни валежи от дъжд. Количествата могат да достигнат 35 литра на квадратен метър. В Североизточна, Източна и Югоизточна България предупредителният жълт код е за силен вятър. Очакват се пориви със скорост между 70 и 90 километра в час.

Сутринта по Черноморието облачността ще е разкъсана, но още преди обяд от югозапад ще се увеличи и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 4 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра - от сняг. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни, а по проходите ще се образува нова снежна покривка и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра 0°.    

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Северозападна и на места в Южна България. В неделя още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад и с усилването му ще започне да нахлува студен въздух. В Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България дъждът ще премине в сняг, но валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат. В Източна България с юг-югоизточен вятър през по-голямата част от деня ще остане топло за първата половина от декември. До вечерта и там вятърът ще се обърне от запад-северозапад. В понеделник температурите навсякъде ще се понижат, минималните ще са между минус 5° и 0°, максималните - между 0° и 5°. По морския бряг с 2-3 градуса по-високи. Времето ще се задържи предимно облачно. На места в страната ще вали слаб сняг, в Горнотракийската низина и в североизточните райони - слаб дъжд. Вятърът ще е предимно от запад-северозапад, в по-голямата част от страната - умерен, сочи прогнозата на НИМХ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама