Учебната година може да бъде удължена при нова вълна на коронавируса

08:57, 10 дек 21 25 1606 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учебната година може да бъде удължена, ако през февруари или март има нова тежка вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на образователния министър Николай Денков.

„Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година - февруари-март, тогава удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани - там където има конкретни проблеми“, заяви той в ефира на БНТ.

Нови правила за присъственото обучение от 15 декември

Денков добави, че министерството си е поставило за цел до Коледа присъствено да учат 80-90% от всички ученици. Вчера от ведомството съобщиха, че паралелка ще учи присъствено, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или т.нар. зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Новото условие влиза в сила от 15 декември.

Според просветния министър целта е да има повече деца в класните стаи, защото всички от образователния сектор са единодушни, че „колкото повече деца в класната стая, толкова по-добре“. В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите - 63%. Министърът поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

По думите на Денков тестове за учениците има до края на следващата седмица, но ден за ден образователното министерство събира допълнителни бройки, за да подсигури още няколко дни. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви преди дни, че има поръчани тестове, които ще стигнат до средата на януари.

КПКОНПИ проверява Кацаров за доставките на антигенни тестове

По повод доставката на тестовете, която се проверява от КПКОНПИ, проф. Денков потвърди твърденията, че когато са обсъждани цените и избора на доставчик експертите на МОН са били помолени да напуснат тази експертна група.

Денков коментира и слуховете, че ще продължи да заема поста и в редовно правителство. Той уточни, че в последните 10 дни не е разговарял със съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. На конкретен въпрос дали ще остане министър той отговори: „Не знам“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама