„Искаха, но нямаха желание“: Депутатите и казусът със зеления сертификат

10:00, 10 дек 21 25 1941 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Трети ден депутатите обсъждат дали им трябва зелен сертификат, за да ходят на работа. Мярката, която бе въведена от днес за утре и засегна хиляди българи, бе отхвърлена от народните избраници.

От месец и половина зеленият сертификат е задължителен за работещите в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, и големите търговски обекти. Мярката се прилага и по отношение на болниците, персонала в старческите домове, както и учебните заведения – учители, ученици и студенти. Всички те трябва да удостоверят ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест, за да могат да отидат на работа или на училище.

За депутатите обаче правилата не важат. Как иначе да разберем посланието, което те изпращат до обикновените българи? На народните представители им се стори много сложно на влизане да показват зеления си сертификат. Как останалите българи и колегите им в Европа се справят с тази задача е въпрос с повишена трудност.

„Много искахме, но нямахме желание“ – така звучат народните представители днес. В мярката те видяха „дискриминация“ и дори „шанс да разколебаят българските граждани да се ваксинират“. И оправданията заваляха едно след друго – парламентът не бил точно обществено място, а сграда със специален режим на достъп, спазването на дистанция и носенето на маски било достатъчно (макар историята да помни нарушения и на тези мерки).

А истината е, че за пореден път „елитът на нацията“ се провали в това да изпрати значимо послание към хората. Няма как да налагаш правила, които самият ти не спазваш! Няма как да говориш за отговорност, когато поведението ти крещи точно обратното! Няма как да проповядваш мерки, в които не вярваш!

Да не се чудите утре на новините за фалшиви сертификати – каквито ни депутатите, такива и сертификатите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама