Галерия „Сердика“ представя „ЗАД ЕЛХАТА“ 

14:44, 09 дек 21 / Култура 25 1429 Шрифт:
Биляна Иванова
Ивайло Цветков/ карикатура
Ивайло Цветков/ карикатура

Галерия „Сердика“ и Съюзът на българските художници (СБХ), секция „Карикатура“, представят най-доброто творчество на 16 изявени български карикатуристи, като Любомир Михайлов, Ивайло Цветков, Алла и Чавдар Георгиеви, Майя Чолакова, Милко Диков, Диляна Николова, Трайко Попов, Светла Христова и други талантливи художници.

Изложбата може да бъде видяна от 9 декември до 12 януари, а вернисажът е на 9 декември (четвъртък) от 17.00 до 20.00 часа. 

„ЗАД ЕЛХАТА“ - за втори път, предколедно, представя утвърдени български карикатуристи с весели графични изненади за любителите на жанра и е на път да се превърне в традиция за арт пространството на Галерия „Сердика“. Освен оригинални карикатури и шаржове на известни личности, в изложбата може да се видят сатирични рисунки, дигитална графика акварел и живописни техники. Ще бъдат показани и висококачествени принтове на карикатури, чиито цени ще започват от 40 лв. Темите, както винаги са разнообразни, но този път без политическата сатира като основен „вдъхновител“ на злободневието ни. 

„Ироничната графика, в частност карикатурата е по-известна и разпознаваема като инструмент-пропаганда за създаване и за фокусиране в кризи и кризисни ситуации, като средство за критика, сатира и постигане на цели. Другата страна на карикатурата като изкуство е за забавление, дори и в мъглата от вируси“, казва Валери Александров, секретар на секция „Карикатура“ в СБХ и допълва, че предколедната изложба е обичано от публиката събитие, като в нашия случай това е преглед на постиженията на съвременните български творци, работещи в областта на карикатурата. 

Галерия „Сердика“ се превръща в традиционен домакин на Коледен базар на карикатурата. Подобна изложба се състоя и в края на 2019 г., която премина при небивал интерес от страна на публиката. Организаторите очакват и този път любителите на жанра да дойдат и да се насладят на последните творби на талантливите български карикатуристи. Изложбата ще премине при спазването на всички противоепидемични изисквания, задължителни за подобни събития. 

Струва си усилието, защото експозицията преди всичко провокира и забавлява своите зрители и ценители. Изложбата цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата, както и допринася за популяризиране на творчеството на българските карикатуристи, които и тази година бяха отличени с редица награди в страната и в чужбина“, казва още Валери Александров. 

Карикатуристи, участващи в „ЗАД ЕЛХАТА“: Мирослав Божков, Генчо Симеонов, Анатолий Станкулов, Галина Павлова, Ивайло Цветков, Христо Недялков, Валери Александров, Диляна Николова, Светла Христова, Халит Айтослу, Алла и Чавдар Георгиеви, Трайко Попов, Любомир Михайлов, Маргарита Янчева, Милко Диков и Майя Чолакова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама