Още 50 положителни проби в детската градина с огнище на менингит

20:51, 07 дек 21 / София 25 1934 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След повторно тестване излязоха още 50 положителни проби за бактерии, които причиняват менингит в 37-ма детска градина в София

Припомняме, че преди две седмици, 5-годишно дете почина, след тежка инфекция. От персонала, децата и родителите на всички негови контактни са взети близо 400 повторни проби. 50 от тях се оказват положителни. Според здравните власти обаче всички хора с положителни проби са единствено носители, но не и заразни за околните.

Почина едно от заразените с менингит деца в детска градина

„По обяд в събота ми бяха дадени имената на 50 лица. От тях 36 бяха деца от градината, деца, братя и сестри, четирима души бяха от персонала и трима - родители. На всички лично аз се обадих и съобщих резултата“, разказа директорът на детската градина Гергана Петрова, цитирана от Нова телевизия. 

Последвал шок, затова от детската градина и Общината спешно организират онлайн среща, за да може да бъде отговорено на всички изникнали въпроси. Така днес притеснения, свързани с менингококовата бактерия, няма. Всички деца, с изключение на болните с простудни заболявания, отново са в градината. От вчера тя отново работи, а днес посещаемостта е 120 деца. И педагози, и родители обаче признаха, че след инцидента много хора в района, дори се страхували да говорят с тях. Имало и проблеми, разказват родители. „Някои майки около мен имаха проблеми – с училища, с ясли. От незнание не приемаха децата и ги връщаха“, споделя Михаела Кръстева. Самата тя е сред първите, които разбират, че детето им е с положителна проба. Днес вече е спокойна. „Всичко е наред, детенцето се чувства добре“, каза Кръстева.

Огнище на менингит в столична детска градина

Здравните специалисти напомнят, че около 40% от населението на страната са здрави носители на бактерията, без дори да подозират за това. „Това е патогенна бактерия, но е само колонизация – нямаме болни, нямаме взрив, нямаме епидемично предаване. Мерките бяха взети навреме“, заяви проф. Тодор Кантарджиев. „При менингококите е така - те се раздават при тийнейджърите, а те после го пренасят на по-малките си братчета и сестричета. Тази бактерия изчезва от тялото и е характерна за зимните месеци“, добави той.

При положителна проба обаче се препоръчва профилактика с антибиотик.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама