Засега без зелени сертификати за депутатите в парламента

14:10, 07 дек 21 / Политика 25 1362 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатите засега ще продължат да влизат в сградата на парламента без зелени сертификати за ваксинация срещу COVID-19, прекаран коронавирус или наличие на антитела. Това стана ясно след като председателският съвет в парламента не успя да вземе решение по темата. 

Темата бе повдигната след като в последните дни имаше редица призиви от различни страни, включително и от здравния министър Стойчо Кацаров, народните представители да дадат положителен пример и да въведат достъп със зелен сертификат. Той обаче остави решението на депутатите. През уикенда председателят на Народното събрание Никола Минчев също заяви, че този въпрос ще бъде обмислен, защото „правилата трябва да са за всички“. Той обясни, че поради специфичния допуск в сградата - с акредитация, тя не се води обществено място и не се прилагат ограниченията от заповедите на здравния министър.

Ние всички сме ваксинирани, всички имаме зелен сертификат, в този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме зеления си сертификат“, каза преди заседанието на председателския съвет Десислава Атанасова, шеф на ПГ на ГЕРБ. Тя допълни, че когато правилата важат за цялата държава, съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. ДПС може да подкрепят това искане, но още нямат решение на парламентарната група. „Не е лоша идея да дадем пример на обществото, че трябва да бъдем отговорни“, коментира Мустафа Карадайъ, цитиран от bTV.

Позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително, коментира председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Той добави, че това не е решение, което да бъде взето на първото заседание на председателския съвет. Все пак уточни, че „Продължаваме промяната“ призовават хората да се ваксинират и подкрепят уеднаквяване на правилата в държавата. Първата сила в парламента също е на мнение, че депутатите трябва да дават пример. 

Корнелия Нинова от БСП призна днес, че са били против. „Имаме си аргументи – това ще затрудни работата на народните представители, но трябва да спазваме всички други мерки – маски, дистанция“, коментира Нинова след заседанието. ИТН прехвърли топката в ръцете на председателя на парламента. „Демократична България“ също замълчаха.

Както може да се очаква, твърдо против са и „Възраждане“. Зеленият сертификат, според Костадин Костадинов, е незаконен, противоконституционен и дискриминационен. „В Министерството на здравеопазването влиза ли се със зелен сертификат?“, контрира той на призивите на Кацаров да дадат пример. Сертификатите не бяха въведени в държавните ведомства, за да не се затруднява достъпът на гражданите. Костадинов даде знак, че смята да води битка срещу политиката на последните три правителства в пандемията и ще настоява мерките да бъдат разследвани от временна анкетна комисия.

В ЕП само със зелен сертификат

Подобен казус възникна и в Европейския парламент. На 29 октомври бюрото на ЕП въведе режим за достъп до сградите му, който изискваше представяне на зелен сертификат, негативен тест за коронавирус или документ за преболедуване от COVID-19. Той засягаше всички евродепутати, техните сътрудници и гостите. Група евродепутати се оплака в Съда на ЕС, че така се ограничават пълномощията им. На 30 ноември съдът постанови, че предпазната мярка не противоречи на парламентарния правилник, защото от санитарни съображения и без това вече съществуват ограничителни мерки, като мерене на температурата на всички влизащи на входа. Лицата с температура над 37,5 градуса не се допускат да влязат, припомня „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама