Над 50% от медиците с депресия заради пандемията

11:10, 07 дек 21 25 1370 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

С настъпването на пандемията от коронавируса в цял свят започнаха да ценят много повече труда на здравните работници. Благодарение на тях стотици хиляди човешки животи са спасени. Те обаче работят до изнемогване вече втора година. Тежките условия на труд, относително ниското заплащане, постоянният стрес и страхът от заразата оказват своето влияние. Това изправи пред колапс целия здравен сектор. Увеличаването на работата изисква допълнителен персонал във всички лечебни заведения, такъв обаче няма и затова медицинският персонал във всички болници на страната привикнаха към работата под огромен стрес. 

Според проучване, сред 1 257 здравни работници, през март 2020 г., 50.4% съобщават за симптоми на депресия, 44.6% тревожност, 34% безсъние, а 71.5% чувство на неудовлетвореност. Очакванията са идната година да има допълнително пренапрежение при поредната COVID-19 вълна, а с това системата на здравеопазването не само да бъде претоварена на ниво ресурс, но и на психологическа основа. Ето защо от „Изкуството да живееш“ подадоха ръка на служителите в сферата на здравеопазването и организираха безплатни курсове за  дихателна техника Сударшан крия и йога упражнения. Те могат да се практикуват както в медицинските кабинети, така и у дома. 

С безплатните онлайн курсове, които проведохме, имахме за цел да покажем на лекарите лесни йога упражнения и древната дихателна техника - Сударшан крия, които ако усвоят, ще им помогнат да се чувстват емоционално, физически и психически по-добре. Лекарската професия е призвание, която през последните две години е подложена на още по-голям натиск и психическа натовареност. Ставаме свидетели на световна борба, виждаме как медиците всеки ден се грижат за нашето здраве и оцеляване, но нямат времето и възможността да се погрижат за своето. За да бъдем ефективни на работното си място, концентрирани и устойчиви, е много важно да се чувстваме добре - физически и най-вече психически. Стресът, напрежението, тревожността, агресията не помагат на никого, напротив само усложняват човешките отношения и здраве, както на самите нас, така и на нашите близки“, споделя Константин Драгов - координатор на Изкуството да живееш“ за България.

По думите му с дихателната техника Сударшан крия медицинските служители ще постигнат самоконтрол, уравновесеност, емоционално здраве, позитивна енергия, спокоен сън, здраво тяло и дух.  

Над 70 независими научни изследвания са показали множество ползи от техниките за дишане, като: значително намаляване на тревожността - 73% успеваемост и 41% процента на ремисия при индивиди, за които медикаментозното и психотерапевтичното лечение са се провалили. 12 научни изследвания са документирали значително облекчаване на депресията, демонстрирайки 67-73% успеваемост, независимо от тежестта. 

Дихателната техника е статистически толкова ефективен метод, колкото конвенционалните антидепресанти, но без странични ефекти и с подобрено качество на съня (три пъти повече време, прекарано в дълбок спокоен стадий на сън), понижаване на нивото на кортизол (биомаркер за стрес), подсилен имунитет и подобрена сърдечно-съдова и дихателна функция. Всичко това е резултат от Сударшан крия - древна техника, състояща се от ритмични дихателни упражнения, с различен пулс и темпо в зависимост ит целта, благодарение на които се облекчаваме на емоционално, физическо и психическо ниво“, коментира Константин Драгов.

През последната година и половина в САЩ, Канада, Европа и Индия, безплатните онлайн програми за медицински работници също бяха посрещнати с огромен интерес.

Много от лекарите, преминали курса у нас, споделят, че здравосоловното им състояие значително се е подобрило.

„Заради много смени и дълги нощи, изтощението, до което бях стигнала, ме беше довело до хронична умора и трудни взаимоотношения с близките ми. След трите дни на курса почувствах толкова много енергия, сякаш съм спала с дни и се освободих от това тягостно напрежение, което беше надвиснало над мен като мрачен облак. Чувствам се презаредена, щастлива и имаща какво да дам на близките си и своите пациенти“, споделя лекар.

Правя Сударшан крия от няколко години, всяка сутрин в 6.00. Тя ме зарежда с енергия, дава ми спокойствие и сила, за да се справя с проблемите и стреса в работата. Отношенията ми с пациенти и близки станаха хармонични и лишени от напрежение. Не боледувам и тялото ми е изпълнено с енергия“, разказва друг общопрактикуващ лекар, който има 17-годишна практика зад гърба си.

Фондация „Изкуството да живееш“ е международна неправителствена организация с идеална цел за създаване на общество без стрес и насилие. Създадена е през 1981 г. от духовния водач Шри Рави Шанкар. Организацията изпълнява своите програми и курсове за йога, медитация, дихателни техники в над 155 страни, сред които е и България. Самоконтролът, концентрацията и емоционалната устойчивост са само малка част от положителните резултати.

*Статията е изготвена благодарение на съдействието на екипа на ICreative. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама