„Продължаваме промяната“ ще предложи Бойко Рашков за вътрешен министър

09:50, 04 дек 21 / Политика 25 1647 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От „Продължаваме промяната“ ще предложат на останалите партии в бъдещата управляваща коалиция служебният вътрешен министър Бойко Рашков да остане на същия пост и в редовния кабинет. Това каза съпредседателят на партията и бивш служебен министър Кирил Петков в предаването „ЕвроДикоф“ по Евроком. 

„И двамата с Асен сме харесали работата на Бойко Рашков и бихме се радвали да го предложим отново за вътрешен министър. И когато започнем разпределенията, ние бихме предложили той да остане, но това не означава, че ще бъде той, защото това ще трябва да се обсъди с коалиционните партньори“, каза Петков. 

Асен Василев пък ще бъде предложението на партията за финансов министър, обяви самият той в в ефира на Нова телевизия. От него обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Денков, Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.

Все още се уточнява структурата на Министерския съвет, като е възможно всяка партия в  коалицията да има свой вицепремиер. Малко по-рано Петков отрече появилата се на места информация, че лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова ще е вицепремиер и вътрешен министър. 

Все още не е ясно дали ще има министерство за държавните дружества. „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства”, каза Асен Василев. Той посочи, че министерствата, на които ПП държи, са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал.

Очакванията са през следващата седмица да има правителство. „Надявам се в неделя към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни съпредседателят на ПП. 

Идва ново поколение в политиката

Идва ново поколение в политиката, което няма багаж на част от нещата, които са се случили във времето и е градивно. Иска наистина да тръгнат нещата по нов начин“. Това заяви Василев малко по-рано в предаването „Панорама“. С тези думи той мотивира и избора на Никола Минчев за председател на Народното събрание. 

„Силно се надяваме, че ще успеем да направим правителство. Нямаме право на трета грешка тази година“, допълни Асен Василев. Той открои и основните задачи, които се изправят пред новото правителство - да се спрат течовете и корупцията, на която сме свидетели; да се овладеят кризите, които в момента имаме - енергийна, здравна, политическа криза, която подпокаба доверието в икономиката; да се вдигнат доходите, за да тръгне икономическият растеж.

Василев заговори и за плавно подмладяване на администрацията чрез публични конкурси. Ключови пенсионери с много знания ще останат като съветници и сътрудници, увери той и добави, че "не е нормално 15-20% от някои администрации да са хора в пенсионна възраст.

С Пеевски на първия ред ДПС се простреля

„Поведението на ДПС за мен е необяснимо. Слагат човека - символ на корупцията в България, на първия ред в парламента.Истината е, че още не мога да повярвам, че ДПС направи това нещо - след „Магнитски, „Пандора" и КТБ този човек да е на първи ред...“, каза на свой ред Кирил Петков в ефира на Евроком по адрес на Делян Пеевски.

В петък номинацията на ПП за председател на парламента Никола Минчев бе подкрепен и от ДПС, Петков обаче обясни, че не се притеснява от това. „Ние предлагаме качествен и некорумпиран човек. Да го подкрепя, който иска. Така ще бъде занапред. Ще предлагаме само такива хора“, посочи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:29, 04 дек 21

Браво момчета точно така

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама