Младежки заряд и стари муцуни: Кои са важните знаци?

12:30, 04 дек 21 / Политика 25 2376 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

За трети път тази година депутатите се заклеха да служат на народа и да представляват неговите интереси. Този път обаче за разлика от предните два, нямаше скандали, истерии, остри нападки, тропане по депутатските банки и фамозни демонстрации на его. Доживяхме новото поколение да види едно нормално протичане на пленарния ден.

Макар това да е най-младият парламент в българската история и много от народните представители да нямат зад гърба си политически опит, всички показаха едно много по-умерено и обрано поведение. Дори старите депутати се засрамиха и изглеждаха смирени в думите и действията си. Но кои са важните знаци, които изпъкнаха в първия пленарен ден. 

Силата на думите: Какво ни казаха депутатите?

Път на младите

В залата струеше младежка енергия, ентусиазъм, позитивизъм и харизма. Щракаха се селфита и грееха усмивки. Нещо, което не сме виждали скоро в Народното събрание. 

Години наред народът зовеше, че му е омръзнало от стари муцуни и иска млади и образовани хора да отърват държавата от прогнилата корупция. Именно младежката енергия на дошлите от чужбина български студенти, бе основна сила и на миналогодишните протести. Ето че това се сбъдна и в момента имаме най-младия парламент с един от най-младите председатели - Никола Минчев. 

Умишлено пуснатата димка в медийното пространство, че председателят на Народното събрание ще се сменя всяка година, а първа ще е Корнелия Нинова, се оказа успешен трик, на който се вързаха всички. Целта очевидно е била да се предизвика отзвук, за да може заемането на поста от напълно непознат за обществото човек да се приеме по-позитивно. А това, че няма вид на мъдър старейшина или строг учител с богат опит, да бъде по-скоро плюс, отколкото минус. 

Косвен знак е и това, че точно преди да се гласува номинацията на Никола Минчев, Хамид Хамид от ДПС поиска 30-минутна почивка – за да имали време парламентарните групи да се запознаят с личността му. След това той бе подкрепен от всички, включително ДПС, без ГЕРБ и „Възраждане“. 

Изпадането от номинациите за глава на парламента на Ива Митева от „Има такъв народ“ пък загатва, че за нея може да се гласи друг пост в Министерския съвет. Именно нейното име в един момент бе спрягано за премиер в предния проектокабинет. А и тя и „Продължаваме промяната“ неведнъж са демонстрирали добрите си взаимоотношения. 

Първият звънец удари: Новите депутати полoжиха клетва

Трибуната е тясна

Куриозна ситуация се получи и при избирането на заместник-председателите. Оказа се, че те са твърде много и мястото зад най-високата трибуна се оказа недостатъчно за всички. Така ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ остана леко в страни, като наказано дете. 

Снимка: БГНЕС

Възпитанието и уважението са от значение

Още в самото начало, когато президентът Румен Радев излезе на трибуната, за да започне обръщението си към парламента, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ останаха седнали, докато другите групи го посрещнаха прави с аплодисменти. Това говори не само за липса на почит, но и на етика. Невъзпитаното им поведение и незачитането на държавния глава, независимо кой е на този пост, показва неуважение на Конституцията. 

В главните роли: Пеевски и Хазарта

И докато другите редяха внушителни речи, небезизвестният бизнесмен, завърнал се в политиката, като блудния син - Делян Пеевски, и рапърът-политик Христо Петров, по известен като Ицо Хазарта, събраха всички погледи само с присъствието си. От тях не се чу нито изявление, нито коментар. Въпреки това всички говореха за тях. 

И как иначе, не във всяко Народно събрание може да се види депутат, който е посочен от САЩ като корумпиран и който в предишни парламенти не се е вясвал на заседания, а е получавал месечното възнаграждение от парите на народа. 

Истинска сензация си е да видиш в костюм, макар и без вратовръзка, „нормалния софийски дришльо“ изпял: „другият път ш’е ме изберат и милиони микроби ш’е умрат“, в най-важната сграда в държавата. 

Семейна снимка

Традицията за семейна снимка на депутатите от всички парламентарни групи, с която завършва първото заседание, за първи път не беше пред сградата на Народното събрание, а вътре. Причината - шумните протести отвън. И този път обаче тя не бе пълна. Дали защото не са разбрали, или умишлено са искали да демонстрират, че не могат да застанат рамо до рамо дори за една снимка, половината от депутатите напуснаха залата след последния звънец. Така на семейната снимка се запечатаха предимно лицата на новите депутати от „Продължаваме промяната“ и отделни техни колеги от ГЕРБ и „Има такъв народ“. „Демократична България“ решиха да си направят селфи отвън, само с отбрани колеги.

По дрехите посрещат, по ума изпращат

Млади, но стилни. Така най-кратко може да опишем визията на новите депутати в първия им ден в парламента. До голяма степен, с някои малки изключения като Ицо Хазарта, който бе без вратовръзка или шармантния Любен Дилов-син, етикетът в облеклото бе спазен.

За разлика от предния първи ден за депутатите, сега липсваха искрящи цветове в облеклата. Политиците заложиха на класическите цветове за костюми - тъмно синьо и черно. Вратовръзките на мъжете и сатенените шалчета на дамите пък разчупваха строгия им вид. Бившият социален министър Деница Сачева бе от малкото заложили на искрящо герберско синьо, с което се набиваше на очи отдалеч. Нейните съпартийци пък се отличаваха с дискретните значки на ГЕРБ по повод годишнината на партията. 

В залата коронавирус сякаш нямаше

Ако съдим от цялостната картина в залата, пандемия и нов вариант на коронавируса сякаш не върлуваха. Повечето депутати не бяха с предпазни маски на лицата си, но този път никой не им размаха пръст и не им направи забележка. А и в изявленията на част от депутатите пандемията не бе засегната. От „Демократична България“ бяха от малкото, които почти през цялото време бяха с прилежно поставени еднакво брандирани маски. 

Народните представители ни направиха свидетели на един различен пленарен ден. Малките детайли показаха, както желание за смирение и единство, така и вътрешна борба за оцеляване в политиката. Предстои да видим дали старите партии ще преглътнат егото си, а младите ще запазят ентусиазма си и ще избутат докрай пълния мандат на парламента. Защото поредното отиване на избори би отблъснало окончателно гласоподавателите. Тогава ще си говорим не за рекордно ниска избирателна активност, а за абсолютно дъно. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама