Румен Радев: Парламентът да демонтира прокурорския чадър над корупцията

09:45, 03 дек 21 / Политика 25 1604 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Надеждите са огромни, а залогът съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи, преди първото гласуване да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха, заяви президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна на първото заседание на 47-ото Народно събрание. 

„Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Да, нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и реставрацията на авторитаризма“, изтъкна президентът и подчерта, че е време за национален консенсус, който да върне на българите свободата, закон и справедливостта.

„Нужен е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко и социално управление, от него зависи да имаме правителство и самият живот на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон“, посочи Румен Радев, като приветства предварителните разговори между партиите и обърна внимание, че хората очакват решения за преодоляване на кризата.

„Самата мисия на парламента е около консенсуса за народовластието“, каза държавният глава и се обърна към новите депутати: „Вие сте призвани да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който на практика бе отменен през изминалите години, за възраждането на свободното слово, като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението“.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата“, подчерта Румен Радев и изтъкна необходимостта от актуализация на избирателните списъци.

Първият звънец удари: Новите депутати полoжиха клетва

Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, следва да върне обществения живот в руслото на законността за демонтаж на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите“, категоричен бе президентът. „Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата, много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър“, каза още той.

Радев призова депутатите да прекратят практиката ключови закони да се променят през преходни и заключителни разпоредби, защото „това е вратата на лобизма и трябва да бъде затворена“.

„Немалко анализатори прогнозираха, че изборите слагат край на Прехода. За мен това е възможност, но не и свършен факт. От вас зависи този парламент да затвори епохата на Прехода“, заяви държавният глава и изрази надежда, че този парламент има капацитета, енергията и решимостта да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на модернизацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 04:52, 04 дек 21

Берлинската стена в България си стои.Гешевци се разкарват върху нея въоражени.Дами и Госпота парламентаристи,съборете я.Тогава ще сме свободни.

2 Анонимен 06:52, 04 дек 21

Вкарване на ред в прокуратурата и съд за крадците

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама