Цацаров даде Oбщина Варна на прокуратурата за корупция

15:37, 01 дек 21 25 1886 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обществена поръчка за 85 млн. лв. на Община Варна е била нагласена и в резултат само една фирма е била класирана. Това твърдят от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Резултатите от проверката им са предадени на прокуратурата, която трябва да прецени дали има данни за корупционно престъпление.

Търгът е за покупка на 60 електрически автобуса и толкова зарядни станции. Обществената поръчка е от тази година, а парите са отпуснати по оперативната програма „Околна среда“. Според КПКОНПИ висш служител е оказал влияние при определяне на хората от екипа за управление на проекта.

„Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях“, отбелязва КПКОНПИ.

Снети са обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних (ГЕРБ) и от двама от заместниците му. Разпитани са още шефът на общинското дружество „Градски транспорт“. Обяснения са дали и ръководителите на фирми, кандидатствали за поръчката.

Според публичния регистър победител в конкурса е консорциумът „ЕкоТранспорт Варна“. В него влизат софийската фирма „Еко Бранд“ ЕООД, както и чуждестранната „Чайна Моторс“. Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба срещу него е подал друг от участниците – свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев „Българска автомобилна индустрия“. Това дружество, заедно с останалите шестима кандидати, е било отстранено от конкурса, пише Mediapool.

Месец и половина по-късно Комисията за защита на конкуренцията се произнася по казуса, като отхвърля жалбата на „Българска автомобилна индустрия“.

Че КПКОНПИ проверява въпросната поръчка се разбра преди няколко дни. Тогава служители на комисията отидоха в общината, за да изземат документи. Малко след това бе съобщено, че подобна проверка се прави и в община Стара Загора. Тамошният търг е за електрически и дизелови автобуси, а парите отново са по програма „Околна среда“. И двамата проверявани кметове – варненския Протних и този на Стара Загора – Живко Тодоров, са знакови фигури на ГЕРБ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама