Консумацията на биопродукти в Европа расте

20:10, 01 дек 21 25 2064 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Covid кризата стимулира потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие.

„Има непрекъснат растеж на консумацията на биопродукти“, каза пред БНР Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. В момент на здравна криза е логично хората да се насочат към по-качествени храни, смята той.

Оборотът от продажбата на биохрани и напитки в Германия, която е най-големият пазар, възлиза на 15 милиарда евро за 2020 г. Там 10% от земята е заделена за биологично производство.

Във Франция ръстът също е огромен и в последните години биохраните навлизат в кетъринг услугите, в училища, детски градини, болници, допълни Апостолов.

Двете страни, които остават шампиони по консумация, са Швейцария и Дания.

У нас никой не събира данни за този сектор. „Не знаем нищо, малко си играем на „сляпа баба“, изтъкна Стоилко Апостолов. Според него и у нас пазарът на биопродукти расте, но „не можем да кажем с колко“.

Апостолов дава друг пример – 99% от всички продавани биологични яйца у нас са вносни, защото имаме само 500 сертифицирани биококошки на фона на милионите конвенционални кокошки.

Стоилко Апостолов посочи още, че само биомедът и частично млечните продукти и зеленчуците, произвеждани от биологично земеделие у нас, могат да задоволят нуждите на вътрешния пазар. „В сектора на месото има съвсем малки продажби и то на телешко биомесо. Останалото – свинското, колбасите – това е внос. Да не говорим за плодове, зеленчуци“.

Има много враждебна политика от страна на администрацията към биопроизводството и това продължава с години, коментира Стоилко Апостолов. По думите му това е един от най-прозрачните сектори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама