Удължиха срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

13:17, 29 ное 21 / Политика 25 2249 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. След тази дата наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже - има или не данни за извършено от Петков престъпление.

Проверката за гражданството на Петков започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционният съд обяви, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“ е бил с двойно гражданство на 10 май - датата на назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Писмо до тоя луд, дето се отказа от Канада

Пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която като служебен министър Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

Малко след това обаче от КПКОНПИ уточниха, че според закона пред комисията се подават само декларации за имущество и интереси, не и декларации за несъвместимост. Такива  се подават пред органа по избора или назначението – в случая, пред президента. От антикорупционната комисия уточниха също, че исканите заверени копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, са изпратени в Специализираната прокуратура.

 

 

Чака се отговор и по казус с Иван Гешев

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как - ще е ясно по-късно през деня.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама