Какво трябва да се знае за ваксинацията срещу COVID-19 на децата между 5 – 11 г.

13:00, 28 ное 21 25 1709 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Деца от 5 до 11 години вече отговарят на условията за ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати. (В България ваксинацията на деца от същата възрастова група също е разрешена – бел. ред.). 

Консултативният комитет за имунизационни практики на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръча ваксината на Pfizer и BioNTech за употреба при деца на възраст от 5 до 11 години. Гласуването беше единодушно в полза на предлагането на ваксината на тази група, след като членовете на комисията се съгласиха, че ползите от ваксинацията надвишават рисковете. Директорът на Центъра Рошел Валенски даде окончателното си съгласие часове по-късно. Знаем, че милиони родители са нетърпеливи да ваксинират децата си и с това решение сега позволихме на около 28 милиона деца в САЩ да получат ваксина срещу COVID-19“, каза Валенски в изявление след решението. 

Децата над 12 години могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с „Pfizer“ и „Moderna“

Представители на педиатрични медицински организации, включително Американската академия по педиатрия и Американската академия на семейните лекари, също се изказаха в подкрепа на ваксинирането на теза от тази възрастова група.Видях опустошителните последици от инфекцията с COVID-19“, каза Памела Рокуел, която е семеен лекар в Ан Арбър, Мичиган. Ваксината ще предложи защита от „много реалните и значителни вреди от COVID-19“.

Американската администрация по храните и лекарствата официално издаде разрешение за спешна употреба на ваксината на 29 октомври. Това разрешение премина първият си етап на 26 октомври. Решението да се одобри спешната употреба на ваксината бе последвано от обширна дискусия между експерти. Много участници в нея изразиха опасения относно миокардит като страничен ефект. Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, и е необичаен, но потенциално сериозен страничен ефект от ваксините на „Pfizer“ и „Moderna“, и е главно при юноши и млади хора. Ваксинациите са от ключово значение за предотвратяване на заболяване при възрастни и деца. Ето какво трябва да знаете за децата, COVID-19 и ваксината „Pfizer“:

Към 28 октомври 171 деца в тази възрастова група в Съединените щати са починали от COVID-19. Разглеждайки 10-те най-разпространени причини за детска смъртност през 2019 г., COVID-19 ще бъде осми в този списък, каза Фиона Хейвърс, медицински служител. Повече от 8300 деца на възраст от 5 до 11 години са били хоспитализирани досега и около една трета от тях са се нуждаели от интензивни грижи.

Неравенствата, наблюдавани по време на пандемията, не са пощадили по-малките деца. Сред децата на възраст от 5 до 11 години процентът на хоспитализация е три пъти по-висок за деца на чернокожи родители, испанци и американски индианци, коренните жители на Аляска, отколкото за белите деца, сочи проучването на екипа, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама