Протестиращи срещу правителството в Сърбия блокираха мостове и пътища

17:15, 28 ное 21 / Свят 25 1662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няколко хиляди души се събраха на нов екопротест в Белград, след като вчера демонстранти блокираха мостове и пътища в различни градове на страната и влязоха в сблъсъци с полицията, която образува кордони в опит да ги спре.

Митингът е в знак на протест срещу високото ниво на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, липсата на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и използването на неподходящо гориво за отопление в домовете. 

Няма нужда да измерваме замърсяването на въздуха, ние можем да го видим и да го почувстваме. Това убива децата ни, не искам моите деца да бъдат принудени да избягат от страната заради замърсяването“, каза Боян Симишич от организацията за опазване на околната среда „Еко стража“. 

 

Вчера вечерта стотици хора се бяха събрали в столицата Белград, в северния град Нови Сад и на други места и блокираха основни пътища и мостове за един час в рамките на „предупредителна блокада“. Те обещаха нови протести, ако законите за отчуждаване на частна собственост и за референдуми не бъдат оттеглени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от bTV. 

Полицейски кордони се опитваха да попречат на демонстрантите да стигнат до мостовете, което доведе до сблъсъци. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето. Протестиращите успяха да спрат движението на ключов мост в Белград и на няколко централни улици. Организаторите на демонстрациите посочиха, че няколко души са били задържани. Полицията е предупредила демонстрантите, че блокадите на мостове са незаконни.

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като активисти обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда. 

Правителството на Александър Вучич официално се стреми към членство в ЕС, но наред с това поддържа близки отношения с Русия и Китай. Някои големи китайски инвестиции в страната, значително повишиха въглеродните емисии в Сърбия, посочват еколози, цитирани от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама