Двама от ранените в катастрофата на „Струма“ вече са в Скопие

17:30, 27 ное 21 25 1537 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двама от ранените пътници при автобусната катастрофа в България - 17-годишно момиче и 49-годишен мъж, вече са хоспитализирани в клиника в Скопие за пластична и реконструктивна хирургия, съобщиха от министерството на здравеопазването на Република Северна Македония. 

Намерено е 45-ото тяло в изгорелия автобус

По-рано днес д-р Анастасия Викторова от Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ предаде пациентите на медицински екипи от Република Северна Македония. Македонският министър на здравеопазването Венко Филипче, който беше в клиниката, за да посрещне пациентите, каза че и двамата са в стабилно състояние и са с леки наранявания. Пациентите ще бъдат задържани за наблюдение и оценка, след което ще бъдат пуснати за домашно лечение. Ще бъде осигурена и психиатрична подкрепа, тъй като това в момента е от първостепенно значение.

От министерството на здравеопазването съобщиха, че останалите петима пациенти, които се лекуват в София, ще бъдат изписвани поетапно в зависимост от тяхното състояние. 4 лица от пострадалите при същия инцидент са в добро общо състояние. Седмият пациент, който по-рано претърпя операция в Клиника по ортопедия и травматология, а по-късно и в Клиника по неврохирургия, е в стабилно състояние, без промяна от вчера, пише БГНЕС. 

Техническа експертиза ще установи дали в автобуса е имало взривни вещества

Междувременно заместник-окръжният прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров получиха от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа в България. Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите, съобщи главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски.

От своя страна, българският следовател подчерта интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от РСМ от началото на инцидента. Чрез взаимодействието на прокуратурите на РСМ и България за много кратко време достигнахме до възможността за идентификация на жертвите. Дълбоко сме благодарни за усилията на главния прокурор на РСМ, доброто съдействие на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури“, обясни Петров. При спазване на закона, съвсем скоро тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в РСМ, за да бъдат погребани от близките им.

Бисер Михайлов съобщи от своя страна, че се работи по всички версии за катастрофата. „Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, и да отпаднат всички останали“, обясни българският обвинител. Любомир Йовески пък отбеляза, че собственикът на фирма „Беса Транс“ е разпитан, като с него интензивно се работи на територията на РСМ. Веднага след настъпването на катастрофата, документацията е иззета. По думите му разследването продължава, а досъдебното производство е от 5 дни. „Когато бъдат изготвени заключеният по всички съдебни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причино-следствена връзка с настъпилото произшествие“, допълни Михайлов.

Етика на ръба на трагедията: Да зовеш за смирение, но да ламтиш за ексклузивност...

Работи се и по техническа експертиза за причините за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят предположения за превоз на бензин или взривни вещества. А за да бъде изключен тероризъм или умишлени действия за взривяване са направени изследвания, които да отхвърлят тези версии на този етап. Но работата продължава, допълни българският следовател. На този етап това предположение е изключено, допълни той.

Главният прокурор на РСМ обяви, че днес на властите в България ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента. В следващите дни предстои да бъдат разпитани още много лица, допълни той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България. Собственикът на фирмата не може да бъде обвинен за конкретното пътно произшествие, казаха разследващите, цитирани от БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама