Почина бележитият дипломат Иван Станчов

11:00, 25 ное 21 25 1890 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 92 г. във Великобритания почина Иван Станчов, бележит български дипломат и министър на външните работи на Република България (1994-1995 г.).

Ще го помним с неговия патриотизъм и загриженост за съдбата на България, с професионализма му, широкото сърце и душа. С плам подпомагаше развитието на страната ни още от зората на демокрацията. Не преставаше да се занимава и с благотворителна дейност чрез фондацията си „Карин дом“ в помощ на деца със специални нужди и техните семейства, обявиха от външно министерство.

Иван Станчов произхожда от семейство с голям принос в политическата история на България - внук е на българския премиер Димитър Станчов (1907 г.). Семейството му емигрира през 1943 г. Станчов се завръща у нас през 1990 г., като след това е назначен за посланик във Великобритания, първи български посланик в Ирландия и по-късно външен министър. Носител е на множество престижни международни отличия.

Държавният глава Румен Радев изрази своите съболезнования. „Високо ерудиран, силно свързан с родината си, независимо от дългите години прекарани в чужбина като политически емигрант, Иван Станчов служи всеотдайно на България, допринасяйки с много усърдие за изграждането и популяризирането на нейния нов и демократичен облик“, заявява президентът. Държавният глава отбеляза приноса на Иван Станчов за признаването и популяризирането на българските училища зад граница и откроява ярката му благотворителна и дарителска дейност в подкрепа на децата със специални нужди и техните семейства, съобщиха от прессекретариата на институцията. 

Губим един достоен българин, носещ дълбоко в сърцето си духа на Българското възраждане“, подчерта президентът.

Екипът на Topnovini.bg поднася съболезнования на семейството и близките на Иван Станчов. Поклон пред паметта му!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама